LABRÄ°S
200x200 piksel Reklam Alanı

Beklenen Proje: Denizcilik ve Lojistik Bakanlığı

Beklenen Proje: Denizcilik ve Lojistik Bakanlığı

2 Temmuz 2022 | TEKNÄ°K MAKALE
71. Sayı (Haziran 2022)
1.301 kez okundu

CAPT. SHIPBROKER ATÄ°LLA AKBAÅž
Deniz-Liman-Petrol/Lojistik Yönetim Uzmanı

Küreselde, özellikle OrtadoÄŸu'da rejimlerin deÄŸiÅŸime uÄŸraması an meselesi. Bu durum OrtadoÄŸu ve UzakdoÄŸu arasında yeni bir ticaret koridoruna gebe. 21. asır da güç dengelerinin deÄŸiÅŸmesiyle buna hazırlıklı olan kazanacak. Türkiye bu aÅŸama da dersine iyi çalışıp, önündeki süreci iyi kurgulamalı.

Ä°ÅŸte bu nedenle Mühendislerimizin ve Dış Ticaretçilerin geçiÅŸ koridorlarına hâkim olması gerek.

Rusya ve Türk Cumhuriyetlerindeki ticari emtiaların Rus limanlarına, oradan Türk kıyılarına, ardından karayoluyla Akdeniz'e, Akdeniz'den de ro-ro taşımacılığıyla Arap yarımadası ve Afrika'ya inme olasılığını göz ardı etmemelidir. Bunun için konaklamalardaki depo ve antrepoların Dünya standartları seviyesinde olması bizi tercih edilen bir unsur haline getirecektir. Araç ve ekipman miktarı ile modernizasyonun yanında, verimliliÄŸi artırmak için de yeni alternatif hareketlere ihtiyaç var. Ancak böyle bir çalışmayla dünya ticaretine hükmeden baÅŸ üstü ülkeler sıralamasında kendimize yer ediniriz. Ülkemizde, genellikle sıkıntılar arz eden ÅŸirket evliliklerinin yanı sıra, büyük kurumsal yapılanmaların çoÄŸalmasına da gereksinim duyuyoruz. Fakat ne yazık ki ülkemizde LojistiÄŸi tam yerine oturtamadığımızdan sektörün borçlandırılarak büyümesine seyirci kalıyoruz. Halen uygun kredi koÅŸulları ve kampanyalar karşısında zayıf olduÄŸumuzdan ÅŸirketlerimizin geleceÄŸini bilinçsiz yatırımlarla prangalıyoruz.

LOJÄ°STÄ°K OLUÅžUMLARIMIZIN KOORDÄ°NASYONU YETERSÄ°Z.

Ä°çi adam akıllı doldurulmuÅŸ Denizcilik ve Lojistik üst kurulu oluÅŸturmanın vakti geldi de geçiyor bile.

Hatta, “Denizcilik ve Lojistik Bakanlığı yapılanmasında dahi çok zaman kaybedildi”. Mod'lar arasında dengeler maalesef düzenlenemedi ve geliÅŸtirilemedi. Tepeden aÅŸağıya geliÅŸmeyi hayal etmekle hem hedef tutturulamadı, hem de sektör geriledi.

Denizcilik ve Lojistik kavramı birbirleriyle kardeÅŸ olsa da; farklı Bakanlıklar olarak ele alınmalı. Oysa bugünün dönüÅŸen dünyası önceden öngörülebilir bir adım önde baÅŸlanabilirdi. Mesela, öncelikle Karayollarındaki yük hafifletilerek baÄŸlantılı Demiryolları hatları çekilebilseydi iÅŸimiz daha da kolaylaÅŸacaktı.

ÖÄŸrenciliÄŸimden bu yana takip ederim; Türk DenizciliÄŸinin en heyecan verici hayalidir Demiryolları ile Limanları birbirine baÄŸlamak. Bu proje her ne kadar Binali Yıldırım'ın imzasını taşısa da; gerçek fikir babası Lucien Arkas'tır. Aslında 2000'lerden itibaren beklenen bir özlem bu. Fakat bürokrasi denen ummanı aÅŸmak hiç kolay deÄŸil. Neyse ki küçük adımlar hedefi buldu da; UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakanlığı ve TCDD arasında ittifak biraz olsun saÄŸlandı. Özellikle Ä°ç Anadolu'daki sanayi bölgelerini limanlara ulaÅŸtırmak amacıyla ortak payda da birleÅŸilmiÅŸti. Fakat ne yazık ki hevesler kursakta kaldı ve daÄŸ fare doÄŸurdu. Olan beklentiye giren genç denizcilerle lojistikçilere oldu.

1998'de iÅŸim gereÄŸi ziyaret ettiÄŸim Rusya'nın Karadeniz kıyısındaki en büyük limanı Noworossiyk'de; bizim beklentilerimizle ortak çalışan demir perde rejiminden kalma bir liman. Ama o kadar profesyonelce tasarlanmış ki hayran olmamak elde deÄŸil. ÖrneÄŸin kendi bölgem Gemlik'i örneklendirecek olursam, bu proje yıllık 40 milyon ton yükün karayolundan demiryoluna aktarılması demek olacak. Karayolundan demiryoluna olan bu geçiÅŸ, hem lojistik maliyetlerini hatırı sayılır bir ölçekte aÅŸağı çekeceÄŸi gibi, karayolu trafiÄŸini de azaltacaktır. Sektördeki bu olumlu hava YeÅŸil Liman (Green Port) çevre dostu, iÅŸ ve iÅŸçi saÄŸlığı güvenliÄŸine önem veren sürdürülebilir tesisleÅŸmenin de önünü açması anlamına gelecek. 5-10 yıl önce 2023 Dış Ticaret Hedefleri doÄŸrultusunda bölgemizdeki yük hacminin artmasıyla daha hızlı adımların atılması konuÅŸuluyordu. 

Hatta Gemlik'teki Askeri Hârâ'yı da (Bugünkü TOGG arazisi) içine alan bir geniÅŸleme çalışması planlanırken proje Gemlik'te Belediye'nin el deÄŸiÅŸtirmesiyle bir müddet rafa kalktı ve sonra da baÅŸka bir amaca yönlendirildi.

TÜRKÄ°YE'DE SÄ°YASET MAALESEF BAZI ÖNCELÄ°KLÄ° KONULARA KET VURABÄ°LÄ°YOR. 

Ancak üretimi açığa çıkarıp ta lojistiÄŸi yanına yerleÅŸtiremezsek, hedefler yerini bulmakta zorlanacak gibi.

An itibariyle Uluslararası Taşımacılıkta göstergeler Ä°ntermodal ve Multimodal'e doÄŸru kayıyor. Türk Milleti sonuç odaklı seciye geliÅŸtiren bir toplum. 2023 hedefleri de bizzat bu karakterin bir uzantısı. YaÅŸadığımız dönem itibariyle Avrupa en yaÅŸlı insanların barındığı bir kıta konumunda ÅŸuan. Dolayısıyla avantaj bize kaydı. DoÄŸru baÅŸlangıçlar yapabilirsek tabi.

ÖrneÄŸin, Güney Kore'yi incelediÄŸimizde son derece doÄŸru tespitlerle ilerlediklerini görürüz. Otomotivde, Ä°ÅŸ Makinelerinde, Savunma Sanayiinde ve Gemi Ä°nÅŸa Sanayii'nde Çin'den bile yatırım alır konumdalar. Çinli Ä°ÅŸ adamlarının yatırımlarını makul maliyetler sebebiyle Güney Kore ve Tayvan'a kaydırmaya baÅŸladıklarını, önceki makalelerimde de irdelemiÅŸtim. Bugün gelinen noktada Güney Kore ve Tayvan'da dış ticaret endeksinde kıskandıracak seviyelerde. Bu sonraki hedefe taşıyacak öncelikli sektörlerin belirlemesinin kaçınılmaz olduÄŸunu düÅŸünüyorum. Uzun mesafelerin Denizyolu-Havayolu ve Demiryolu; kısa hatların ise Karayolu ile sınırlandırılması gerek. Havayolu Taşımacılığı da diÄŸer tüm sektörleri direkt etkileyecek bir öneme sahip. O yüzden Hava Kargo'ya yapılan yatırımların da sürekli olarak plânlanması ve artırılması büyümenin önünü açar.

CoÄŸrafi olarak birçok noktaya kısa sürede ulaÅŸmanın mümkün olduÄŸu ülkemiz, Havayolu Taşımacılığı için doÄŸal bir Hub (merkezler dışında kullanılan hava limanları) olabilme potansiyeline sahip.

Yeni havayolu ÅŸirketlerinin sektörde kendine yer edinme çabası rekabeti ve kaliteyi arttırırken, ülkemiz ÅŸirketleri de bu lojistik grubunda Dünya çapında marka olmayı baÅŸardı. Türk ÅŸirketleri bugün Dünyanın çeÅŸitli bölgelerinde büyük hava limanlarının iÅŸletmelerini üstlenmekteler. Aynı rekabet denizcilikte ise onlarca yıldır Türk liman planlamacılarının tekelinde. Neredeyse Dünya'nın her yerinde deniz bilimcilerinin idare ettiÄŸi ve iÅŸlettiÄŸi limanlara sahibiz. Günümüzde, özellikle denizcilikte yerleÅŸen taşıma ÅŸekli Konteyner Taşımacılığı. Konteyner Taşımacılığı yükü homojen hale getirerek elleçlenmesini kolaylaÅŸtırdığı için, dünya ticaretinde bir devrime imza attı.

Bu taşımacılık ÅŸekli geleneksel kargo taşımacılığına kıyasla ortalama 6 kat daha verimli. Denizyolu ile taşınan genel kargo yüklerinin % 56'sını Konteyner tipi taşımacılık oluÅŸturuyor.

Bu oran sanayileÅŸme sürecinde belli bir ivme kazanmış devletler arasındaki ticarette % 80'i aÅŸmış durumda.

Çeyrek asırlık geçmiÅŸe bakıldığında ise, Konteyner Pazarının Globalde 20-25 ÅŸirket tarafından kontrol edildiÄŸini görüyoruz. Ekonomilerin öne çıkmasıyla gemi kapasiteleri artarken, gemilerin direkt uÄŸradığı liman sayısı azaldı. Yüksek hacimli gemilerin uÄŸradığı az sayıdaki limanlara, feeder denilen daha küçük tip gemilerle yüklerin dağıtımının yapıldığı transit merkezler oluÅŸturuldu. Bu aktarmalı buluÅŸ ÅŸekli, konteyner elleçlemelerinin artışına da katkı koydu. Türkiye'de sayıları az da olsa LojistiÄŸin geliÅŸiminde Demiryollarının payını görmezden gelmek neredeyse ihanettir. Ancak, Cumhuriyetin ilanından sonra ulaÅŸtırma politikaları açısından ülke yararına olmayan kararlara dış devletlerin baskısı ile de olsa imza atılmıştır. Bu politikaların sonucunda, günümüzde Karayolları yük taşımadığında % 94 pay alırken, Demiryolları ancak % 4 pay alarak küçülmeye itilmiÅŸtir. Sebebi ise Amerikan baskısı. Güya onlara göre Tren yolu Komünizmi çaÄŸrıştırmaktadır.

1950'lerden sonra özellikle Karayolları lehine bozulan yatırım dengeleri, bilinçli (!) iktidar politikalarıyla tekelleÅŸtirilmiÅŸtir. 1980'lerle baÅŸlayan dönem, Karayollarının serbest piyasa ekonomisinin lokomotifi, Demiryollarının ise komünist sistemin tercihi olarak tanımlandığı bir ulaÅŸtırma politikasının etkisi altında gözden düÅŸürülmüÅŸ ve itibarsızlaÅŸtırılmıştır. Global Dünya'ya uyum sürecinde kamunun tüm alanlarında hızlı adımların atıldığı günümüzde, tüm sektörlerin parlayan yıldızı lojistik hizmetler olmuÅŸtur.

Lojistik biliminin artık karasal coÄŸrafyalardaki ayrılmaz bileÅŸeni Demiryolu AÄŸları olarak kabul edilir. Özellikle, 400 km'nin üzerindeki mesafelerin lojistik çözümlerinde demiryolu taşımacılığı son derece önem arz eder.

Gerek konvansiyonel demiryolu sistemlerinin ve gerekse kombine demiryolu taşıma sistemlerinin ne ölçüde önemli olduÄŸunun canlı kanıtı Avrupa'nın tüm ulaşım projelerinde geliÅŸmiÅŸ demiryolu sistemlerinin daha da geliÅŸtirilmesine yönelik önlemlerin ön planda olmasıdır.

TÜRK DEMÄ°RYOLU BAÄžLANTILARI ÖNEMLÄ° SORUNLARA GEBEDÄ°R

Bunları üç ana baÅŸlık altında inceleyebiliriz. 

Temel sorunların başında altyapı yatırımlarının önündeki engeller gelir. Ulaşımda demiryollarına hak ettiÄŸi deÄŸer verilmeli ve yatırımlara baÅŸlanmalıdır.

Yalnızca uluslararası mal hareketlerinin gerektirdiÄŸi akslar deÄŸil, ulusal mal hareketlerinin gerektirdiÄŸi akslarda demiryolu ağı içine alınmalıdır.

Bu aÅŸamada;

- Yeni hatların açılmasının yanı sıra var olan hatların rehabilitasyonu ve elektrifikasyonu öncelikle ele alınmalı, ana arterlerde çift hat taşımacılığı olanaklı hale getirilmelidir.

- Yeni Demiryolu terminallerin kurulmasının önemi anlatılmalı, öncelikle var olan terminallerin iyileÅŸtirilmesine baÅŸlanmalıdır.

- Ä°stanbul-Bursa-Ä°zmir-Ankara-Adana-Antalya-Mersin gibi akslarda gerekli araÅŸtırmalar yapılarak blok tren taşımacılığı plânlanmalıdır.

- Anadolu'dan uzanan tren katar bağlantıları limanlara bağlanarak, karayolu trafiği uzun yol da rahatlatılmalıdır.

Cumhuriyet ile birlikte en çok demiryolu ulaşımı öne çıksa da, 1948'den itibaren Karayolları ulaşımının geliÅŸtirilmesine özen gösterilmiÅŸtir. Dönem itibariyle ülkedeki kaynakların artması Karayollarını da geliÅŸtirdi.

Türkiye genelinde taşımaların büyük bir bölümü halen Karayoluyla ulaÅŸmakta. Ülkemizin genç bir taşıma filosuna sahip olması, sürekli olarak geliÅŸmesine de imkan tanımaktadır. CoÄŸrafi özellikleri gereÄŸince Karayolu ulaşımına daha uygun, mesafelerin de kısa olması ve aktarmaya gerek duyulmaması teslimatların kolay ve ekonomik olmasının da önünü açıyor.

Kurulması beklenen Denizcilik ve Lojistik Bakanlığı bu anlamda sektöre özel çözümleriyle imdada yetiÅŸecektir.

Bu konuda farklı devletlerdeki önceden yapılmış çalışmalar bu hedefin isabetli olduÄŸuna iÅŸaret ediyor. Yalnız bir önceki örnek olan Denizcilik Bakanlığı gibi içi doldurulmamış çalışmaların sektöre getirisinin düÅŸük olacağını, tabela bakanlığından ileri fayda saÄŸlamayacağını eminim artık herkes anlamıştır. Bu bütünlük ayrı havuzlarla ele alındığında ancak fayda saÄŸlayabilir. Umarım yapılan hatalardan çıkarılan derslerle taÅŸların yerine oturması saÄŸlanır. Emin olun sektörde bu müjdeyi bekleyen gözü kulağı devlette yığınla çalışan var. Ä°ÅŸte bu yüzden Türkiye'de ulaşım artık kendini aÅŸmış bendini yıkmıştır.

Bu sebeple bu konunun artık daha fazla tehir edilmeden, yol almasını bir Denizyolu operasyon uzmanı olarak temenni ediyorum.

E-dergiden okumak için lütfen tıklayınız...


 

R E K L A M

İlginizi çekebilir...

Koruma Fonksiyonlu Bir Yangın Pompasının Optimal Bir Tasarımı

Yangından korunma, ulusal ekonomik ve sosyal kalkınmanın önemli bir parçasıdır, sosyalist piyasa ekonomisinin gelişmesinin vazgeçilmez bir garantisidi...
27 Aralık 2022

Gemilerde Yangın Söndürme Sistemleri

Ömer AYDIN / Control Technic Elektrik Ltd....
29 Eylül 2022

Gemilerde Kaçak Akım Sorunları

Ömer AYDIN / Control Technic Elektrik Ltd....
30 Mart 2022

 
Anladım
Web sitemizde kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerez (cookie) kullanılır. Daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız...

  • Boat Builder Türkiye
  • Çatı ve Cephe Sistemleri Dergisi
  • DoÄŸalgaz Dergisi
  • Enerji ve Çevre Dünyası
  • Su ve Çevre Teknolojileri Dergisi
  • Tesisat Dergisi
  • Yalıtım Dergisi
  • Yangın ve Güvenlik
  • YeÅŸilBina Dergisi
  • Ä°klimlendirme Sektörü KataloÄŸu
  • Yangın ve Güvenlik Sektörü KataloÄŸu
  • Yalıtım Sektörü KataloÄŸu
  • Su ve Çevre Sektörü KataloÄŸu

©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.