|
Sefine Tersanesi
Altınova Tersaneler Bölgesi’nde yer alan Sefine Tersanesi, 2005 yılında kuruldu ve 2008 yılında ilk gemisinin inşaasına başladı. Bugüne kadar 29 gemi yapımı gerçekleştiren tersane, önümüzdeki günlerde 30. gemisini teslim etmeye hazırlanıyor. Bakım-onarım ve dönüşümde de önemli sayıda projeye imza atan Sefine Tersanesi, köprü ve viyadükler için yaptığı çelik işleri ile endüstriyel alanda da çalışmalarını sürdürüyor... Yalova Altınova Tersaneler Bölgesi’nde, Osmangazi Köprüsü’nün hemen yanında yer alan Sefine Tersanesi, 2005 yılında kuruldu. İlk sac kesimini 2008 yılında yapan tersane 2009 yılında da kuru havuzunun inşaasına başladı. Çok ortaklı bir yapıya sahip Sefine Tersanesi 140 bin metrekare alanda faaliyet gösteriyor. Tersanede, 160X60 metrelik bir kızak alanı mevcut. 240 metre uzunluğunda, 42 metre genişliğinde bir kuru havuzu bulunan tersanenin 200 metrelik iskelesi ve 282 metre uzunluğunda, 49 metre genişliğindeki yüzer havuzu ise bu yıl devreye alındı. Yaklaşık 370 kişilik kadrosu olan tersanenin şu anda toplam çalışan sayısı bin 500 kişi. Yıl sonuna doğru çalışan sayısını 2 binin üzerine çıkarmayı hedefleyen tersanede görev yapan mühendis sayısı ise yaklaşık 80. Yıllık 40 bin ton sac işleme kapasitesine sahip Sefine Tersanesi, kuruluşundan bugüne 29 yeni inşa gemi yaparak teslim etti. Önümüzdeki günlerde İtalyan sahiplerine teslim edilecek olan LNG yakıtlı gemi ise tersanenin 30. yeni inşası olacak.
YATIRIMLAR DEVAM EDİYOR Sefine Tersanesi’nin gemi inşa çalışmalarına kuruyük gemisi ile başladığını söyleyen Hüseyin Akhisar, “Sonrasında daha özel projelere yöneldik. Sar botlar, römorkörler yaptık; Kıyı Emniyeti için römorkör olarak da kullanılabilen yangın söndürme ve kurtarma yapabilen çok maksatlı bir gemi yaptık; kuzey ülkelerine feribotlar yaptık. İlk defa Sefine Tersanesi’nde Norveç’e anahtar teslim gemiler yaptık ve bu seri devam ediyor. Yine canlı balık taşıma gemilerine de devam ediyoruz. Hali hazırda teslim aşamasında olan, İtalyanlara yaptığımız LNG yakıtlı bir gemimiz var. Yani müşterilerimizin talepleri doğrultusunda her türlü gemiyi inşa ediyoruz” şeklinde konuşuyor.
2017’DE İKİ GEMİ TESLİM EDİLDİ Sefine Tersanesi Gemi İnşa Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Akhisar, tersanede yapılan bakım onarım çalışmaları ve dönüşüm projeleri ile ilgili ise şu bilgileri veriyor: “Geçtiğimiz yıl sadece kuru havuzumuz çalışıyordu. Bu nedenle 77 tane gemiye bakım onarım yaptık. Bu yıl ikinci havuzumuz da devreye girdi. Dolayısıyla hedefimizi artırdık. Bu yıl bakım-onarımda 120’nin üzerine çıkmayı hedefliyoruz. Tamir projelerine ilk başladığımızda yüzde 80 oranla yerli müşterilere hitap ediyorduk. Bugün bu durum tam tersine döndü. Artık bakım onarım hizmeti verdiğimiz müşterilerimizin yüzde 80’i yabancı. Dönüşüm projeleri ise sürekli devam ediyor. En son bir kuruyük gemisini çimento gemisine dönüştürdük. Canlı hayvan taşıma gemileri de yaptık ama son dönemde yaptığımız projeler genelde çimento gemisi oldu.” “Hem tamirde hem yeni inşada kapasitemizi artırmak istiyoruz. 2017’de iki adet gemi teslim ettik. 2018’de şu anda bir tane görünüyor ama 2019 yılında 4-5 gemi teslim etmeyi planlıyoruz. Ondan sonraki yıllarda da bu sayıları artırarak devam etmeyi hedefliyoruz. Tamir-bakımda da yine aynı şekilde her geçen sene hizmet verdiğimiz gemi sayısını artırmayı hedefliyoruz. Bunun için de yatırımlara devam ediyoruz. Tersanemizde eksik gördüğümüz her konuda yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Önümüzdeki yıllarda askeri projelerde de yer almayı hedefliyoruz. Bunun için de bir ekip kurduk ve çalışmalara devam ediyoruz.”
ENDÜSTRİYEL ALANA YÖNELİK DE ÇALIŞMALAR YAPILIYOR Sefine Tersanesi, gemi inşa sanayii için çok önemli bir konu olan iş güvenliğine de büyük önem veriyor. Hüseyin Akhisar, iş güvenliği ile ilgili yapılan çalışmaları şöyle özetliyor: “İş güvenliği, gemi inşa sanayii için çok hassas bir konu. Devletimizin de bu konudaki hassasiyeti yüksek. Tabi 10 yıl öncesini düşünürsek sektörümüzün bu konuda eksiklikleri vardı. Ama tüm bu eksiklikler üzerine gidilerek kapatıldı. Biz tersanemizde OHSAS 18001’i dikkatli bir şekilde uyguluyoruz. Bir ‘ramak kala’ kaydımız var. Kazaya yaklaşılan durumları tespit ediyoruz ve çalışanlarımıza bununla ilgili eğitimler veriyoruz. Tersanemize gelen herkes bir eğitime tabi tutuluyor. Yanlış bir uygulama olduğunda iş durduruluyor ve çalışanlar tekrar eğitime alınıyor. İş güvenliği konusunda kişisel olarak sorumsuzluk yapanların tersaneye girişi geçici olarak engelleniyor. Kaza sıklık oranlarını sürekli kontrol ediyoruz. Hangi dönemlerde artış oluyor? Bu artışın nedenleri nedir? Tespit edip gideriyoruz. İş güvenliği konusunda hem dışardan hizmet aldığımız bir firma hem de kendi ekibimiz var. Çalışma başlamadan önce mutlaka çalışma izin kaydının iş güvenliği mühendisi tarafından imzalanması gerekiyor, yoksa iş kesinlikle başlatılmıyor.”
EN ÖNEMLİ AVANTAJIMIZ KALİTELİ VE İSTEĞE ÖZEL GEMİLER YAPMAK “Dönemsel olarak bazı ülkelerin ihtiyaçları çıkıyor. Örneğin Norveç’te çevresel kaygılar nedeniyle teknolojilerin değişmesi gerektiği için hükümet kararıyla feribotların yenilenmesi kararı çıkıyor. Bu gibi durumlarda dönemsel olarak işler artıyor ama genel olarak sıkışıklık devam ediyor.” “Türk gemi inşa sanayii belli bir kaliteyi yakalamış durumda. Biz Sefine olarak kendi kalitemizi zaten biliyoruz. Ama diğer üreticilerimiz de yüksek kaliteli iş yapıyorlar ki bize iş yaptıran Avrupalı armatörler gelip yine bize gemi yaptırıyor. Zaten bizim en önemli avantajımız kaliteli ve isteğe özel gemiler yapmak.” “Sadece Sefine özelinde değil diğer tersaneler de de yaptığımız her gemi bize referans oluyor. Türkiye, ismini kalite ve zamanında gemi teslimi ile duyurursa biz bir adım öne çıkarız diye düşünüyorum. Global manada gemi inşa pastasından çok küçük bir payımız var. Şu anda 3 tane ülke bu pastanın yüzde 90-95’ini alıyor. Bizim burada bir varlık gösterebilmek için, yaptığımız işi zamanında ve çok kaliteli yapmamız lazım. Ekonomik olma noktasında biraz problemlerimiz vardı. Döviz kurlarının değişmesi kısmi olarak rahatlatıyor ama tabi bu nihai bir çözüm değil. Tersanelerimizin öncelikle verimliliği artırması gerekiyor. Ancak o şekilde daha fazla iş yapabiliriz.”
YAN SANAYİCİLERİN AVRUPA’DA SERVİS İMKANI SUNMASI GEREKİYOR “Sektörün en büyük sorunu bence yetişmiş kalifiye çalışan. İşçi bazında da ara eleman ve mühendis bazında da yetişmiş çalışanımız yeterince yok. Özellikle krizden sonraki o dönemde sektörde yer alan insanları istihdam edemediğimiz için bir kopukluk oldu. Onun sancısını hala yaşıyoruz. Tekrardan aynı yoğunlukta iş alsak, çok ciddi problemler yaşarız diye düşünüyorum. Biz kendi özelimizde, yeni mezun mühendis ve tekniker arkadaşları bünyemize katarak hem kendimize hem de sektöre eleman yetiştiriyoruz.” “Gemi inşa, istihdamı yüksek olan ağır bir sanayi. Ülkemizin geleceği açısından bu potansiyeli kaybetmememiz lazım. Dünya pazarından iyi bir pay alabilmemiz için tersanelerimizin birlikte hareket etmesi gerektiğini düşünüyorum. Aslında bu konuda bir farkındalık oluşmaya başladıysa da daha yolun çok başındayız.” İlginizi çekebilir... Hidrodinamik TersanesiTamir-bakım projelerinde Türkiye'nin en başarılı tersanelerinden biri olan Hidrodinamik Tersanesi, yılda ortalama 150 gemiye tamir-bakım hizmeti v... Valmet DNA'lı Rüzgar Santrali Servis Operasyon GemisiDong Enerji'nin Almanya kıyılarındaki rüzgargülü tarlalarının bakımını gerçekleştirecek olan yeni Rüzgar Santrali Servis Operasyon Gemisi (SOV)... Türkiye'nin Hızlısı "FAC-55" Hücumbotu Dünya Denizlerine İniyorSTM'nin daha önce Katar ve Azerbaycan'da tanıttığı, yenilikçi yaklaşımla tasarlanan yüksek süratli Hücumbot "FAC55", Pakistan'daki IDEAS 2016 Savunma ... |
|||
©2024 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.