Ömer AYDIN
Control Technic Elektrik Ltd.
Main Switchboard, dilimizdeki adıyla Ana Dağıtım Panosu, gemilerdeki güç üretici makineler ile, alıcıların arasında bulunan,tüm enerjinin üzerilerinden aktığı özel kontrol ünitelerdir. Alıcılar geminin çeÅŸitli yerlerine dağıtılmış makineler, motorlar, cihazlar ve sistemler olabilirler. EÄŸer tüm enerji buradan geçiyor ve kontrol ediliyorsa, bir takım koruma sistemlerine sahip olmaları elzemdir. Aksi takdirde büyük tehlikelere kapı açılmış olacaktır. Patlamalar,yangınlar, mal ve can kayıpları olasılıkları ilk akla gelenlerdir.

Main Switchboard emniyet sistemleri, ayırıcı bir sistemle birlikte çalışırlar ve devreye girdiklerinde, korumak üzere tasarlandıkları bölgeyi / alıcıları enerji hattından ayırarak izole ederler. Böylece problemli bölüm genel sistemden ayrılarak, geminin tamamının söz konusu problemden etkilenmesi engellenmiÅŸ olur. Aksi takdirde, ufak bir sorun bile geminin tamamen kararmasına neden olabilecek potansiyele sahiptir.
Peki, bu korumalar neler olabilir? Birbirinden farklı yapı ve dizayn tekniğine sahip bu sistemler aşağıda başlıklar halinde incelenecektir.
Åžalterler / Breaker
Åžalterler, ana görevleri olan enerjiyi açıp kapatırken, aynı zamanda tiplerine göre çeÅŸitli dahili koruma sistemlerine sahiptirler. Aşırı akım ve kısa devre, düÅŸük gerilim gibi durumlarda çok hızlı bir ÅŸekilde otomatik olarak açılırlar ve besledikleri sistemin enerjisini keserler. Büyüklüklerine göre yapıları ve koruma devreleri deÄŸiÅŸir. Jeneratörler için ise tam donanımlı açık tip ÅŸalterler (Air Circuit Breaker) kullanılır ve en üst seviye korumaya sahiptirler.
Sigortalar
ÇeÅŸitli yapıdaki sigortalar, Main Switchboard’ların vazgeçilmez elemanlarıdır. Büyükten küçüÄŸe, tüm devrelerde kullanılırlar. Büyük alıcılar bıçaklı sigorta tipi olabilirken, daha ufakları , otomat ya da cam tipinde olabilmektedirler. Sigortaların çalışma ilkesi akımın ısı etkisine dayanmaktadır. Geçen akım, sigortanın seçilen ayar deÄŸerini geçtiÄŸinde, meydana gelen ısı ya erimeye neden olarak devreyi keser ya da bir iç tetikleme mekanizmasını harekete geçirerek sigortanın açmasına neden olur.
DüÅŸük / Yüksek Gerilim Rölesi
Jeneratörler gemiyi besleyen enerji kaynaklarıdır. Ürettikleri voltaj AVR (Automatic Voltage Regulator) sayesinde stabildir ve çalışma deÄŸerlerine kilitlenmiÅŸ bir çıkış saÄŸlanması için ayarlanmışlardır. Ancak, kimi zaman çeÅŸitli arızalar sonucu voltajda deÄŸiÅŸimler olabilir. Bunlar anlık ya da sabit voltaj düÅŸmeleri ya da yükselmeleri ÅŸeklinde görülebilirler. Her iki durum da, tüm gemi sistemleri için tercih edilmeyen durumlardır. MSB ( Main Switchboard ) içerisinde bulunan bir gerilim rölesi ya da power management system fonksiyonu olarak, düÅŸük gerilim veya yüksek gerilim tespit edilerek bir alarm oluÅŸturulur. Tasarıma baÄŸlı olarak ilgili jeneratör devreden de çıkartılarak tüm sistemler korunur.

DüÅŸük / Yüksek Frekans Rölesi
Main Switchboard’ un enerji aldığı jeneratörlerin ürettikleri gerilimde devir sayılarına baÄŸlı olarak frekans yükselmesi ya da alçalması durumunda, frekans izleyici röleler çıkış vererek alarm oluÅŸtururlar. Bu uyarı aynı zamanda devreye alınacak ve paralel çalıştırılacak diÄŸer jeneratörlerin de, ilk önce frekanslarının eÅŸitlenme ÅŸartının yerine getirilmesini saÄŸlar.
Aşırı Akım Rölesi
Herhangi bir nedenle oluÅŸan aşırı akım durumunda, set edilmiÅŸ deÄŸerin aşılması ile aşırı akım röleleri devreye girerek, baÄŸlı bulundukları sistemi ana panodan ayırarak koruma saÄŸlarlar. Bu aşırı akım rölesi bir jeneratöre baÄŸlı ve onu koruyor olabilir ya da bir elektrik motorunu besliyor olabilir. Söz konusu röleler iki ya da üç koruma fonksiyonu içerebilirler.
• Thermal Effect - Sıcaklık etkisi
• Short Circuit - Kısa devre
• Instantaneous - Anlık çok yüksek akım
Preferantial Trip / İkincil Yük
Gemilerde kritik durumlarda hayati öneme sahip olmayan ama yüksek kapasitede yük harcayan bazı sistemler özel açtırma mekanizmasına sahip ÅŸalterlerle beslenmektedirler. Bunlara Non-Essential Sistemler de denmektedir. Mutfak ocağı, klima, havalandırma fanları bunlara örnek olarak verilebilir.
Gemide oluÅŸan ani aşırı akımlarda ya da büyük yüklerde, bu ikincil öneme sahip devrelerin ÅŸalterleri otomatik olarak açtırılarak beslemeleri geçici olarak kesilir. Böylece, aşırı yüklenmeden dolayı, geminin kararmasına neden olabilecek bir durum önlenmiÅŸ olur.

Ters Güç Rölesi / Reverse Power Trip
MSB İçerisinde mutlaka mevcut olması gereken bu röleler, jeneratörlerin paralelde çalışması sırasında, birbirlerine enerji akıtmalarına engel olur ve oluÅŸabilecek büyük sirkülasyon akımlarının önüne geçer. Aksi takdirde aşırı akım röleleri devreye girerek, jeneratörleri devreden çıkartıp, geminin kararmasına neden olacaktır.
Insulation Monitor / İzolasyon Rölesi
Baralardan veya herhangi bir komponentten gövdeye kaçak olmaması, switchboard için çok önemlidir. Böyle bir izolasyon kaçağı, bir çok elemanın, aynı zamanda sistemin arızalanmasına neden olabilir. Bu yüzden her switchboard içerisinde izolayon ölçen bir ünite, gösterge ve ayarlanan seviyelerde çıkış veren röle bulunmaktadır. Bazı modellerde tüm özellikler bir arada, bazılarında ise, gösterge ile ölçüm ve röle üniteleri ayrı modüller halinde olabilmektedir. Kullanıcıların bu göstergeleri sürekli izlemesi, oluÅŸan olaÄŸan dışı kaçakları takip ederek düzeltmeleri gerekmektedir.
Emniyetli Panel Kesici Åžalterleri
Bazı MSB’ ler aynı zamanda motor starter panolarını da kendi üzerinde bulundururlar. Böyle tipteki panellerin kapaklarının arıza arama ya da kontrol için açılmaları durumunda, önce kapak üzerindeki ana ÅŸalter kontrol kolu " Off " durumuna getirilmek zorundadır, aksi halde panel kapağı açılamaz. Bu da oluÅŸabilecek ÅŸok ve yaralanma riskini azaltmaktadır.
Uzaktan Kumanda Emniyet Stopları
Bu özellik Preferantil Trip fonksiyonuna benzer, devreye uzaktan kumanda butonları eklenerek oluÅŸturulur. Butonlar makine dairesi çıkışlarına yerleÅŸtirilmiÅŸtir. Yangın durumunda, uzaktan MSB’ ye sinyal gönderilerek, makine dairesi fanlarının, kazanın ve seçilmiÅŸ olan diÄŸer sistemlerin ÅŸalterleri açtrırılarak, tehlikenin büyümesi önlenir.
Main Switchboard üzerinde yer alan, yukarıda anlatılan bu sistemlerin düzenli aralıklarla kontrol edilmeleri, saÄŸlıklı çalışıp çalışmadıkları tespit edilerek, kayıt altına alınmalıdır.
Control Technic akredite bir kalibrasyon laboratuvarı olarak, 30 yıllık gemi teknolojisi birikimiyle konuya tam hakimdir, özel test cihazları ile tüm koruma fonksiyonları test edilerek, raporlar üretilmekte, sertifika düzenlenmektedir. Rastlanan arızalar da yetkililere bildirilerek, onarımları saÄŸlanmaktadır.
Bu içeriğe eklenmiş dosyalar:
R E K L A M