26 Şubat 2020 | SÖYLEŞİ 62. Sayı (Şubat 2020) | 8.448 kez okundu |
Türkiye’nin en eski sivil toplum örgütlerinden olan GÄ°SBÄ°R’in BaÅŸkanı Murat Kıran, 2019 yılını ve 2020 beklentilerini Tersane dergimizin okurları için deÄŸerlendirdi. Küresel faktörleri de deÄŸerlendiren Kıran’ın aktardıklarını, denizcilik endüstrimizin, gemi inÅŸa sanayimizin faaliyetlerini de paylaÅŸması açısından ilgiyle okuyacağınızı umuyoruz.
2019 yılını geride bırakırken, yeni yıla umutla giriyoruz. Geride bıraktığımız yıl gemi inÅŸa sektörü için karamsar bir yıl deÄŸildi. 2020 yılı için de kötümser deÄŸilim. Türkiye coÄŸrafik olarak çok stratejik bir bölgede, bu nedenle zaman zaman küresel bazı kararlardan etkileniyoruz. Etrafımızda yıllardır süre gelen bir savaÅŸ var. Bu savaÅŸlar bir ÅŸekilde bizi zora ve sıkıntıya sokuyor. Bu sürecin bir an önce ülkemiz menfaatine olarak geçmesi en büyük temennimiz.
Türkiye’nin en eski sivil toplum örgütlerinden biri olarak, Türk Gemi Ä°nÅŸa Sanayisini ilgilendiren alanlarda benimsemiÅŸ olduÄŸumuz, tespitlerimizde ve taleplerimizde gerçekçilik felsefesi anlayışı altında 2019’un yoÄŸun geçtiÄŸini söyleyebiliriz. Bu yoÄŸunlukta yaptığımız çalışmalar neticesinde sektörün gerçeklerini hem devlet kademesinde hem de kamuoyuna anlatarak, gemi inÅŸa sanayinin ülke ekonomisi ve savunması için, hatta uluslararası arenada sahip olduÄŸu bu bayrağı yarıştırması için, önemini gerek rakamlarla gerekse de ürettiÄŸimiz yerli ve milli projelerle gösterdik.
Gemi inÅŸa ve gemi bakım-onarım sanayi özellikle istihdama, teknolojik geliÅŸmelere, yan sanayi dâhil ülkemiz üretimine olan katkısı ve ekonomimize direkt döviz girdi saÄŸlayıcı özelliÄŸi nedeniyle, Türk iÅŸ dünyası açısından katma deÄŸeri yüksek, stratejik bir sektördür. Deniz ulaşım yollarının stratejik bir konumunda bulunan Türk tersanelerinin, kapasite, kalite, makul fiyatlama, yan sanayi, klas kuruluÅŸları, hava ulaşım kolaylıkları, iÅŸ ve çevre güvenliÄŸine verdiÄŸi önem, tersane konumlarının Ä°stanbul ÅŸehir merkezine yakınlığı gibi birçok avantajıyla, bölgemizde ve batı dünyasında ana gemi bakım onarım merkezi olduÄŸunu gururla söyleyebilirim.
Enerji gemileri, offshore gemileri, römorkör, kimyasal tanker, koster, yat, ahÅŸap tekne, askeri gemi gibi branÅŸlaÅŸmış olduÄŸumuz gemi inÅŸa alanları, altyapı ve teknoloji, tersane sayıları, teslim süresi, müÅŸteri isteklerine karşı esnekliÄŸimiz ve aynı anda yeni inÅŸa ve bakım onarım yapan tersanelerimizin varlığı, ürün yelpazesinde çeÅŸitlilik, demir çelik endüstrisinin desteÄŸi, gemi geri dönüÅŸüm sanayinin mevcudiyeti, üniversiteler ve eÄŸitim kurumları ile tecrübe, sayı ve yeterlikte insan kaynağı Türk gemi inÅŸa sanayinin rakip ülkelerle kıyasladığında öne çıkan güçlü yanları arasındadır.
Son yıllarda dünya gündemini meÅŸgul eden ve yoÄŸun ÅŸekilde talep gören “Green ve Ecoship” ler konusunda da tersanelerimiz teknolojilerini geliÅŸtirerek çalışmalarına devam etmektedirler. Hem IMO’nun hem AB’nin en önemli stratejik hedeflerinden biri olan Sera Gazı Emisyonlarının azaltılması kapsamında son dönemde teslimlerini yaptığımız tamamen bataryalı yeni gemi inÅŸalarımız sayesinde özellikle Avrupa’nın göz bebeÄŸi haline geldik. Bu konuda yakın gelecekte yeni pazarlar bularak daha da güçleneceÄŸimize inanıyorum.
Yazının devamı için tıklayınız
R E K L A M