E-Dergi Oku 

Gemi Yardımcı Makineleri

19 Ocak 2015 | DOSYA
36. Sayı (Ocak-Şubat 2015)

Volvo Penta
İbrahim Kaplan 
Marin Ticari Motorlar Satış Müdürü


Penta 1907 yılında İsveç’te kurulan bir firma. İlk kurulduğu dönemde küçük tekneler için motor üretimi yapıyor. Volvo Grup, 1927 yılında araba üretimine başladığında Penta’dan motor alıyor ve iki firmanın işbirliği o dönemde başlıyor. 1935 yılında Penta tamamen Volvo Grubu’nun bünyesine giriyor. O dönemden bu yana da marin sektörüne ve endüstriye yönelik motorlar Volvo Penta markası altında satılıyor. 
Volvo Grup kamyon-otobüs ve iş makinaları gibi alanlarda faaliyet gösteriyor. Kamyon grubundan sonra en çok motor satışı Volvo Penta tarafından yapılıyor. Volvo Penta marin sektörü dışında endüstriye ve kara tipi jeneratör yapan firmalara motor satıyor. Volvo Penta motorlar; gemilerde,  römorkörlerde, workboat ve pilotboat tarzı teknelerde, balıkçı teknelerinde, gezi teknelerinde, yatlarda ana makine, jeneratör veya emergency jeneratör olarak  kullanılıyor. Volvo Penta’nın en büyük ticari motoru 750 beygir gücünde. 
Gemilerde yardımcı makine olarak kullanılan marin tip jeneratörlerin üretimi, İsveç’te Volvo Penta’nın kendi bünyesinde yapılıyor. Jeneratörlerde 470 kW’a kadar ürünlerimiz bulunuyor.  Gemilerde, römorkörlerde, yatlarda  ana jeneratör ve emergency jeneratör olarak kullanılıyor. Volvo Penta jeneratörler, kendi  güç aralığında yaklaşık yüzde 30’luk bir pazar payına sahip. Son  yıllarda inşa edilen askeri projelerde çok tercih edildi. Bunun dışında Şehir Hatları’nda, Kıyı Emniyeti’ne yapılan teknelerde ve kamusal alandaki deniz araçlarında sıklıkla tercih ediliyor. 
Bilindiği gibi 2008 yılından sonra marin sektöründe ciddi bir düşüş yaşandı. 2011’den sonra bir toparlanma sürecine girildi. 2014 yılı bizim için hem ana makine hem de jeneratör satışları olarak çok iyi geçti. Kriz öncesi senelere çok yaklaştık. 2015 yılı da çok iyi görünüyor. Daha önceki yıllarda jeneratör satışlarımız daha öndeydi. Ancak son yıllarda ana makine satışları da öne çıkmaya başladı. 





Ar-Ge Faaliyetleri
Ar-Ge konusunda günümüzde öncelikli konu emisyon değerleri. Volvo Penta motorlar bu konudaki uluslararası gereklilikleri fazlasıyla sağlıyor. Ancak yakında Tier 3 Emisyon Standartları’na geçileceği için bu yönde çalışmalar yapılıyor. Emisyon değerleri dışında, yakıt sarfiyatını minimuma indirecek motorlar üzerine çalışılıyor ve yeni güçlerde ve farklı tiplerde motorlar geliştiriliyor. 
Volvo Penta’nın yakın zamana kadar özellikle yatlarda tercih edilen  IPS modeli var. Kompozit, aluminyum ve ahşap teknelerde kullanılabilen IPS sistemi; motor, şanzıman ve pervane gibi tüm sevk sisteminin bir paket olarak verildiği ve akuple olarak tekneye monte edilen bir sistemdir. Kullanıcıya büyük kolaylıklar sunan, tekne kullanımını kolaylaştıran, yakıt sarfiyatını düşüren ve tamamı Volvo Penta tarafından sağlanan bir  uygulama. Ayrıca Volvo Penta’nın navigasyon ve autopilot sistemiyle de uyumlu. Bu sistem son yıllarda ticari tekneler için de  tercih edilmeye başlandı ve son dönemde özellikle Avrupa’da ticari projelerde yoğun bir şekilde kullanılıyor. Çok yakında Türkiye’de üretilecek bazı ticari projelere de IPS satışlarımız olacak . 


Servis Hizmetleri
Volvo Penta’nın en güçlü olduğu konulardan birisi de servis hizmetleri. Türkiye genelinde yaklaşık 40 servis bayisi bulunuyor. Samsun’dan Mersin’e kadar tüm kıyı bölgesinde; bunun dışında Eskişehir, Diyarbakır, Van gibi iç bölgelerde de servislerimiz var. Bu servislerden sadece marin sektörüne ya da sadece endüstriye hitap edenler olduğu gibi her ikisini birlikte yürütenler de var. Dolayısıyla tüm Türkiye’ye rahatlıkla ve hızlı bir şekilde hizmet verebiliyoruz. 
Marin jeneratör seçiminde teknenin elektrik sistemi (50 hz, ya da 60 hz ) ve teknenin güç gereksinimi önemlidir. Marka seçiminde ise tercihleri daha çok yakıt sarfiyatı, satın alma maliyeti ve servis hizmetleri gibi kriterler belirler. Volvo Penta bu üç alanda da en avantajlı firmalardan birisidir.  Bunun dışında deniz araçlarında kullanılacak jeneratörlerde klas sertifikası zorunluluğu vardır. Volvo Penta jeneratörlerin uluslararası bütün klas kuruluşlarından Tip Onay Sertifikası mevcuttur. 

Borusan Makina ve Güç Sistemleri
Tolga Akar 
İcra Kurulu Üyesi, Güç Sistemleri Direktörü


Borusan Makina ve Güç Sistemleri; Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Gürcistan’da CAT’in temsilciliğini yapıyor. Bu ülkelerdeki toplam 22 ofisi ve 2 bine yakın çalışanıyla tüm satış, servis ve çözüm hizmetlerini veriyor. 
Borusan’ın iş makineleri, madencilik sistemleri ve güç sistemleri olmak üzere 3 iş birimi odağı var. Güç sistemlerinin altında ise endüstri, enerji, marin ve petrol işleri (oil&gas) olmak üzere 4 sektör yer alıyor. Bu 4 sektöre güç sistemleri ile ilgili hem elektrik hem mekanik çözümler sunuyor.





Marin dünyasında, mekanik sevk sistemleri, özellikle yatlarda ve römorkörlerde anahtar teslimi sevk sistemleri çözümleri sunuyor. Onun dışında diğer markası MaK ile de özellikle tanker ve ticari gemi piyasasına gemi ana makinaları sunuyor. CAT, yaklaşık 1,5 yıl önce BERG’i satın aldı. Bu satın almanın ardından marin dünyasına sadece ana makina değil, ana makinayla beraber şafttan pervaneye kadar tüm sevk sistemini temin edebiliyor.
Ayrıca Borusan Makina ve Güç Sistemleri 2014 yılında, Caterpillar’ın bir ürünü olan EMD (Elektro motive diesel)  motorların temsilciğini de aldı. EMD Motorları 8, 12, 16 ve 20 silindir seçenekleriyle müşterilerine 2000 HP’den 5000 HP’ye kadar sürekli güç değerleri sunuyor.
20 silindirli 5.000 HP gücündeki EMD motorları, tüm yükü tek adımda alarak 2 saniyede istenen dizayn hızına ulaşıyor.  Marin uygulamalarında ise motorun tam yüke geçiş süresi 11 saniyenin altındadır. Tüm bu özellikler EMD Motorlarını dünyada en çok tercih edilen marka haline getiriyor.
Borusan Makina ve Güç Sis-temleri’nin CAT ve MaK markalarının yanı sıra bir de kendi markası olan BESys var. Borusan, bu markayla elektrik ve otomasyon panoları üretiyor. Henüz bu alanda marin sektörüne yönelik bir çalışma yapılmadı ama önümüzdeki sene bu yönde de çalışmalar olacak.


Borusan Makina ve Güç Sistemleri, CAT ve MaK markalarıyla birlikte 11 kV’dan 20 MW’a kadar seçeneklerde makineler sunuyor. Bu makineler en küçük römorkörlerden büyük gemilere kadar her tür deniz aracında jeneratör olarak da kullanılıyor. Borusan Makina ve Güç Sistemleri, bu jeneratörlerle beraber, bugüne kadar dışarıda ürettirdiği panoları önümüzdeki seneden itibaren kendi bünyesinde üretmeye hazırlanıyor.
Borusan Makina ve Güç Sistemleri’nde toplam işin yaklaşık yüzde 20’sini marin sektörü karşılıyor.  Borusan ciro itibariyle de marin sektöründe kendi alanındaki ilk 3 şirketten biridir. Firma, CAT Finans’la birlikte Türkiye’deki yeni inşa projelerine finans hizmeti de sunuyor. Yeni inşa projenin müşterisi kredible bir şirketse sadece ana ve yardımcı makinelerin değil, tüm projenin finansmanını üstlenmesi söz konusu olabiliyor. Ancak son 3 yıldır piyasanın içinde bulunduğu durum nedeniyle CAT Finans Türkiye’de adımlarını çok dikkatli bir şekilde atıyor.  


Pazar Payı
Borusan Makina ve Güç Sistemleri, hem MaK hem de CAT markalarıyla gemi makinelerinde dominant oyuncu konumunda. Türkiye’de her iki segmentte de pazar payı konusunda birinci sırada yer alıyor. Sektörde çalışan birçok insanın da bildiği gibi CAT ucuz bir marka değil. Bunun sebebi ise markanın kalitesinden kaynaklanıyor. CAT marka jeneratörlerin hepsi, yüzde 100 yük alır. Bu da demek oluyor ki jeneratör 900 kVA ise, 900 kVA’yı 3 saniyede alabilir. Sahile yakın çalışmayan gemiler için jeneratör hayati bir öneme sahiptir. Bu nedenle müşterilerimiz de bu aradaki farkı göz ardı ederek CAT markasını tercih etmektedir. CAT, zaten dayanıklılığı ve ihtiyaç duyulan anda devreye girme özelliğiyle tanınan ve bilinen bir markadır.


Servis ve Yedek Parça
Borusan Makina ve Güç Sis-temleri’nin iş alanındaki en önemli konularından biri de sunduğumuz servis hizmetleri ve yedek parça teminidir. Borusan, Türkiye genelindeki 13 lokasyonuyla en hızlı servis veren firmalardan biridir. Yedek parça stoku konusunda da, CAT marka motorların hem iş makinelerinde hem de madencilikte kullanılıyor olmasının etkisiyle Türkiye’de en geniş stok bulunduran firmalardan biri olduğumuzu söyleyebiliriz. İstanbul, İzmir, Adana, Antalya ve Muğla (Marmaris)’daki servis noktalarımızla Türkiye’nin tamamına servis verebilecek konumdayız. Ayrıca, müşteri odaklı yapımız ile müşterilerimize daha hızlı tamir ve bakım hizmetlerini CAT garantisi ile sunabilmek amacıyla; 2014 yılında MaK Motor kapak revizyonlarını, Çayırova’da kurduğumuz yeni atölyemizde yapmaya başladık.
Borusan Güç Sistemleri, Germanischer Llyod tarafından verilen “Gold Marine Service Capability” sertifikasına sahiptir. 


Ar-Ge faaliyetleri
CAT, güçlü marka yapısı itibariyle de Ar-Ge faaliyetlerine büyük önem veriyor.  Markanın marin motorlarla ilgili Ar-Ge faaliyetleri özellikle dual fuel ve doğal gazlı motorlar üzerine yoğunlaşıyor.  Çünkü önümüzdeki dönemde dual fuel ve doğal gazlı motorlara geçiş konusunda gemilerde önemli bir değişim olması bekleniyor. CAT’in bu konuda geliştirdiği ve test halinde olan motorları var. CAT, marka gücünü performans üzerine kurgulamış bir şirkettir. Fakat gaz enerjisi yoğun olmayan bir yakıt. Dolayısıyla rakiplerinden farklı olarak CAT, motor performansını istediği seviyeye getirmeden bu alandaki yeni ürünlerini piyasaya sürmek istemiyor. 


Türk Gemi İnşa Sanayii
Türkiye’de 2008 yılı öncesinde yılda 140-150 tane gemi üretilirdi. Bu rakam bir dönem 8’e kadar düşmesine rağmen şu anda 18-20’lere geldi. İşçilik maliyetlerinin etkisiyle kuru yük gemisi ve tanker projeleri tamamen Uzakdoğu’ya gitti. Dolayısıyla Türk tersaneleri katma değerli gemilere yönlendi. Bu konuda bizim de hem şirket olarak hem şahsi olarak payımız oldu. Geçmişte Türkiye’de balık işleme gemilerinin kabuğu yapılıyordu ve bu kabuk Norveç’e götürülerek orada tamamlanıyordu. Kabuk, 7-8 milyona yapılırken üstü 20 milyona yapılıyordu. Ancak durum değişti. Artık bu gemilerin tamamı Türkiye’de de yapılabiliyor. Türkiye’de inşa edilen gemi rakamlarının yeniden artışa geçmesinin sebebi de bu. Artık Türkiye’de donanımlı gemiler üretiliyor. Bunda özellikle kriz döneminde tersanelere devlet desteği olmamasının da etkisi oldu. Bu politika acıydı, ama doğruydu. Bu politika sayesinde tersaneler katma değerli gemilere yöneldi. Bundan sonra da bu sektörün bu doğrultuda ilerlemesi, off shore gemileri, büyük balık işleme gemileri, ferry’ler ya da savunma sanayi gemilerine ağırlık vermesi gerekiyor.

Mas Pompa Denizcilik Sektörü Ürünleri
Osman Çetinkaya 
Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Yüksek Mühendisi, 
Mas Pompa Denizcilik Uygulamaları Yöneticisi


Mas Pompa 1977’den bu yana çeşitli endüstri grupları, sulama, ısıtma ve soğutma sistemleri, gemi sanayi, atık su yönetim sistemleri, yangın söndürme işlemleri ve benzeri bir çok sektör için santrifüj pompa imalatı yapan, sektörünün en inovatif ve yaptıklarıyla takip edilen firmasıdır. Bir pompa üreticisinden beklenenin ötesinde; kendini suyun ve enerjinin etkin kullanımına ve bu yolla yaşam kaynaklarının korunmasına adamıştır. 200’ü aşkın yurtiçi bayi ve servisi ile ülkemizde en iyi hizmeti doğru zamanlama ile sunmayı başaran ve müşteri memnuniyetini hep en ön planda tutan Mas Pompa; bugün 65’ten fazla ülkeye ihracat yapmakta olup bu ülkelerde kurduğu distribütör ve servis ağıyla da dünyaya teknoloji satmaya devam etmektedir.
Üretimini 40 bin metrekare alan üzerine kurulu, 20 bin metrekarelik kapalı alana sahip dev Düzce fabrikasında sürdürmekte olan firmanın ayrıca İstanbul Tuzla bölgesinde konumlandırdığı özel projeler ve yangın sistemleri üretim tesisi ve sevkiyat deposu olarak hizmet veren bir tesisi daha bulunmaktadır. Ar-Ge departmanında konusunda uzman 16 teknik personel, kendilerine tahsis edilmiş 3 adet CNC işlem merkezi ve bilgisayar donanımlı en son teknoloji ile donatılmış test istasyonları bulunan firma, tasarım yapan ve pompa sektöründe yeni model geliştiren sayılı firmalardan biridir.





38 yıllık geçmişinde en önemli endüstri uygulama dallarından bir tanesi olan denizcilik sektöründe yeni gemii inşaa, tamir, tersane ve liman projelerinde her türlü pompa uygulamalarında çözüm sunmaktadır. Ürün gamımız her geçen gün kendini geliştirerek denizcilik sektöründe farklı çözümler sunarak hizmet vermektedir. Bronz döküm, paslanmaz döküm, sfero ve pik döküm, çelik döküm vb. uygulamaları ile farklı malzeme kombinasyonlarında en uygun ve en ekonomik çözümler sunulmaktadır.
Gemi inşaa sektöründe servis pompaları ve kargo pompaları ile müşterilerimize destek vermekteyiz. Makine dairesi uygulamalarında ballast, yangın ve emergency yangın genel servis, sintine, deniz suyu, tank yıkama, sewage, HT-LT uygulamaları, temiz su tahliye, air condition, hidrofor sistemlerinde santrifüj pompalarımız ile cargo, marine diesel oil, heavy fuel oil, lube oil, sludge vb. uygulamalarda ise vidalı ve dişli pompalarımız ile hizmet vermekteyiz. Bunun yanı sıra hava ejektörlü, sıvı halkalı ve kuru vakum pompalı self priming üniteleri, perde geçiş sistemleri gibi donanımlarla da ürünlerimize ve müşterilerimize ekstra destekler verebilmekteyiz.
Denizcilik sektöründe 200’den fazla farklı model ve dizayn ile en uygun ürünü, en uygun uygulamada kullanma seçeneği ile çok geniş bir yelpaze sunmaktayız. Devamlı geliştirilen ürün yelpazesi ve tamamlayıcı üniteler ile birlikte bir tedarikçinin dışında müşterilerimize bir çözüm ortağı olmaktayız.


Öte yandan uzmanlık konumuz olan diğer bir konu yangın söndürme römorkörlerinde kullanılan ENM serisi Fi-Fi sistem pompalarımızdır. Dünyada bu işle ilgili bütün sistem üreticilerinin bir numaralı pompa üreticisi olarak imalat yapmaktayız. 4000 m3/h kapasiteye çıkan pompalarımız ile çok geniş bir aralıkta farklı ürünler sunmaktayız. Basra’dan New York Limanı’na kadar dünyanın çok farklı yerlerinde hizmet veren römorkörlerde Mas Pompa ENM serisi pompaları büyük bir güven ve başarı ile kullanılmaktadır.
Gemi İnşaa sektöründeki geçmişi ile 300’ün üzerindeki yeni projede dünya çapında kullanılan ve tercih edilen bir marka olarak referanslarımız bulunmaktadır. Gerek ticari projelerde gerekse askeri projelerde dünyanın en önemli tersaneleri ile işbirliği içerisinde çalışmaktayız.
Bütün klas kuruluşları ile projelere paralel çalışmalar yürüten Mas Pompa Türk Loydu, BV, DNV-GL, RINA, Loyd Register, Class NK, ABS, RMRS, CCS gibi dünyanın en çok bilinen ve itibar gören klas kuruluşları ile çalışmaktadır. 


65’ten fazla ülke ile ihracat hacmi devamlı işleyen Mas Pompa bu noktalardaki satış ve servis noktaları ile garanti altında kullanılabilmektedir. Yedek parça istekleri, merkez üretim noktamız olan İstanbul başta olmak üzere dünyadaki bütün limanlara ulaştırılır.
Pompa seçimleri ve kriterlerin belirlenmesinden, ürünlerin siparişine, pompaların yeni inşada montajından, servis hizmetine kadar; uzman gemi inşaa, makine mühendislerimiz ve gemi pompaları konusunda uzman servis personellerimiz, gerektiğinde yardım etmek için daima müşterilerimizin yanındadır.
Tüm dünyada gemilerde çalışan binlerce Mas Pompa ürünü ile yüksek performans ve güvenilirliğin önemini çok iyi biliyoruz. Özellikle “arızada bekleme” gibi bir seçenek bulunmayan makina dairesi gibi kritik bir alanda, pompa tedarikçisi olarak Mas Pompa’yı seçen müşterilerimizi asla yarı yolda bırakmayacak dayanıklı çözümler sunuyoruz.
Temel felsefemiz yasalara ve ticari ahlaka uygun davranmak, kullanıcının korunmasına  ve bilinçlenmesine önem vermek, müşteri ile bütünleşmeyi  ön planda tutarak  hep ileri teknoloji  ve kalite arayışında olmak, insan kaynakları yönetiminde yeni akımlara  yer vererek  çalışanını ve müşterilerini memnun edecek bir sistem kurmaktır.

Gemi Uygulamaları için İnovatif Çözümler:
SNL Serisi Inline Pompalar
Hamdi Nadir Tural 
Standart Pompa İş Geliştirme ve Pazarlama Müdürü

Standart Pompa, birçok sektörde olduğu gibi gemicilik sektöründe de inovatif ve prosese özel ürünleriyle fark yaratmaya devam ediyor…
Gemi uygulamaları pompaların sıklıkla kullanıldığı alanların başında gelmektedir. Burada kullanılan pompalar, özellikle yerden tasarruf sağlayan “kompakt” tasarıma haiz olması gerekirken “bakım kolaylığı” gereksinimlerini de sağlamalıdır. Bilhassa deniz suyu ve sintine hatlarındaki sıvının korozif ve aşındırıcı yapısı ve ağır ortam ve çalışma koşulları, pompalar için zorlu bir uygulama alanı oluşturmaktadır. Bu bağlamda “yüksek güvenirlik”, “yüksek dayanım” ve “düşük ömür boyu maliyet” gibi kriterler gemi uygulamalarının vazgeçilmezidir.
SNL serisi pompalar inline tasarımı sayesinde düz boruya monte edilebilme özelliği ile hızlı ve kolay kurulum imkanı sağlamaktadır. Optimize edilmiş hidrolik tasarımı ile yüksek verimlilik sağlarken kompakt tasarımı ile de montaj kolaylığı sağlamaktadır. Bronz, paslanmaz çelik ve dubleks paslanmaz çelik malzeme seçenekleriyle deniz suyu ve korozif sıvılarda en optimum çözümü sunmaktadır. Modüler tasarımı sayesinde gemi ve kara stoklarını azaltmakta, yedek parça maliyetlerini düşürmektedir. İsteğe bağlı olarak entegre edilebilen vakum pompalı veya hava ejektörlü emiş sistemi ile emme tesisatında bulunan hava otomatik olarak tahliye edilir ve pompa güvenilir bir çalışma sergiler.





Gemi Uygulama Alanları:
-Tatlı Su Soğutma Sistemleri
-Deniz Suyu Sistemleri
-Balast Sistemi
-Sintine Sistemi
-Yangın Söndürme
-Hidrofor sistemleri


Ürün Özellikleri ve Avantajları:
-Kullanım kolaylığı
-Kolay adaptasyon
-Kolay tesisat bağlantısı
-Modüler tasarım
-Hızlı devreye alma
-Enerji tasarrufu
-Düşük işletme maliyeti

Albo Marine 6 kVA-49 kVA
Marin Jeneratör; Güçlü ve Küçük...
Albo jeneratörler, 1500-3000 devir arasında 6 kVA’dan başlayarak 49kVA’ya kadar güç sunuyor. Küçük boyutları ile her tip tekne için tasarlanarak yerden tasarruf sağlayan jeneratörler, çok sayıda alarmla yüksek koruma sağlıyor. Dijital kontrol paneli ile verilerin kolay izlenmesi, ses ve titreşim seviyesini azaltan ses izolasyon kabini, Albo Marine’in kullanıcılara sunduğu avantajlardan bazıları.





Alarm Sistemleri ile Yüksek Koruma
Albo Marine, ticari ve özel amaçlı her boy tekne için uygun MG ve TG serilerinde 24 farklı modelde zengin güç seçenekleri sunuyor. 1957 yılından beri Türkiye endüstrisinin lokomotifi olarak gösterilen Altınboğa A.Ş. tarafından pazara sunulan Albo Jeneratörler, sessiz çalışma, yakıt ekonomisi, elektronik sistemlerle uyumlu çalışma ve uzun kullanım ömrü ile kullanıcılara önemli avantajlar sunuyor. 2007 yılında elektronik ve sessiz MG ve TG serileri ile Türkiye marin pazarına giren Albo, yakıt tasarruflu ve kendi sınıfındaki en sessiz makinelerle rakiplerine karşı önemli üstünlükler sağlıyor.
Japonya menşeli Kubota dizel motorla donatılan TG 307, kullanıcılara 3000 devirde 7kW güç sunuyor. Dijital kontrol paneli, genset arasında iletişim kurarak jeneratöre ilişkin tüm verilerin ekran üstünde ve hızlı bir şekilde görünmesini sağlıyor. Tüm dataların ekranda açık ve net olarak sunulması, bilgi alımını ve müdahaleyi kolaylaştırıyor. Uzun ömürlü ve sürekli çalışma için dizayn edilen 7 kW TG 307 dizel motor, küçük boyutları ile teknede fazla yer kaplamıyor. 2 yıllık Ar-Ge çalışması sonucu geliştirilen yalıtımlı kabini, ses seviyesini ve titreşimi azaltıyor.
Tüm modeller arızalara karşı koruma sağlayan tanımlanmış alarm sistemlerine sahip. Yüksek soğutma sistemi sıcaklığı, yüksek egzoz sıcaklığı, düşük yağ basıncı, yüksek voltaj, aşırı devir ve yetersiz deniz suyu gibi arızalarda kullanıcıyı ikaz ediyor.


Yüksek Kalite Standartları
Tüm albo jeneratör setleri, 50 hz’den 60 hz’e geçişte kolaylık sunuyor. Geçişler, tek bir switch üstündeki elektrik sistemiyle sağlanıyor. İstenilen güçlerde ve istenilen tekne tiplerine göre (çelik, alüminyum, kompozit, ahşap) elektrik sistemi çözümleri kullanıcılara sunuluyor.

Altınboğa Makina A.Ş.
Altınboğa Makine A.Ş., İstanbul Bayrampaşa’daki üretim tesisinde dizel jeneratörler üretiyor. Kubota dizel motorlarının Türkiye distribütörü olan Altınboğa, yaygın servis ve satış ağına sahip. Altınboğa Makine A.Ş., 1-2500 kVA güçlerindeki jeneratör setlerini dünya pazarına endüstriyel alanda da sunuyor.
Denizsan Alçak Basınçlı Hidrolik Gemi Irgatları ve Dümen Makineleri
Mustafa Akgül 
Denizsan Şirketler Grubu

Denizsan 1959 yılında kurulmuş, Türkiye’nin gemi güverte makineleri üreten ilk fabrikası etiketine sahip bir firma. Fabrikamızda gemi güverte makineleri yani ırgatlar, manevra vinçleri, çeki vinçleri, kurtarma botu ve filika mataforaları, dümen makineleri, güverte ve hortum kreynleri, hidrolik sistemler imalatlarımız mevcut. Ayrıca Türkiye’de tek olarak Tip Onay Sertifikalı CTP (GRP) gemi kapısı imalatımız var. Üretim yerimiz ve merkezimiz 1971’den beri aynı yerde Kartal E-5 üzerinde. Son 5 seneden beri Türkiye’de olduğu gibi yurtdışında da özellikle Rusya ve Norveç pazarında etkin olmaya gayret ediyoruz. En son Russian River Register’dan onaylı üretici sertifikamızı aldık. Bu ülkelerde ürünlerimiz için lokal servis hizmeti sunacak firmalarla da anlaşmalar yaptık.
Ürün portföyümüzde bulunan hemen her ürün, gemi yardımcı makineleri kapsamında değerlendirilebilir.





Alçak Basınçlı Hidrolik Gemi Irgatları
Türkiye’de elektrikli ve yüksek basınçlı hidrolik gemi ırgatı üreten birkaç firmadan biriyiz. Fakat alçak basınçlı hidrolik gemi ırgatı üreten tek firma biziz, dünyada da üç firmadan biriyiz. 80’li yıllardan beri üretimini yaptığımız alçak basınçlı hidrolik gemi ırgatı ürünlerimiz, yüzde 100 yerli ve yüzde 90 seviyesinde atölyemizde üretilen parçalardan müteşekkil makinelerdir. Yüksek basınçlı hidrolik ürünlerde; pompalar, hidromotorlar, emniyet valfleri vs. ürünler diğer üretici firmalardan yüzde 80 seviyesinde de yabancı üreticilerden tedarik edilir ve sisteme akuple edilir. Bizim alçak basınçlı ürünlerimizde ise pompasından hidromotoruna, kumanda valflerinden, emniyet valflerine kadar hemen her parça atölyemizde imal edilir. Sadece elektrik motorunu dışarıdan alıyoruz. 
Alçak basınçlı ırgatların diğer tip ırgatlara nispeten birçok avantajlı yönü mevcut. Bunlardan en öne çıkanı arıza oranının ve bakım maliyetinin çok düşük olması. Sistem 30 bar basınç ile çalıştığı için, yani gücü basınç ile değil de debi ile (600 lt/dk) ürettiği için yapısı itibari ile hantal ve büyük parçalardan müteşekkil makinelerdir. Bu büyüklük, genel boyut büyüklüğü değildir. Yüksek basınçlı bir ırgat ile bu ırgatlar arasında güvertede kapladığı yer itibari ile pek fark yoktur. Sadece pompa, hidromotor gibi ekipmanlar daha büyük ölçeklidir, daha düşük devirlerle çalışır dolayısıyla yıpranma oranları çok düşüktür. Bu da size orta vadede çok düşük belki de sıfır servis maliyeti getirir. 
Bunun yanında diğer ırgatlarda çoğu kez opsiyonel olarak sunulan yüke bağımlı güç kullanımı, kademesiz ve hassas hız kontrolü gibi özellikler standart olarak mevcuttur. Sistem yapısı itibari ile rutubetten etkilenmez, çok sessiz çalışır ve yüksek tork sunar. Debi esas olduğu için güverteye iki adet, diğer ırgatlara nispeten büyük çaplarda, boru çekme mecburiyeti ve üretim maliyetlerinden kaynaklanan fiyat seviyesinin bir miktar yüksek oluşunu da dezavantaj olarak sayabiliriz. 


Dümen Makineleri
Hali hazırda Türkiye’de pistonlu tip dümen makinesi üreten birkaç firmadan biriyiz. Bir kaç farklı tip dümen makinesi daha mevcut. Örneğin Rotary Vane Type denilen tip de oldukça revaçta. Dünyada üretimini yapan sayılı firma var.
Dışarıdan bakıldığında bir hidrolik ünite ve onun beslediği 2 adet pistondan müteşekkil basit bir makine gibi görünen bu cihaz aslında, hem geminin sevk ve idaresinde çok kritik bir yere haiz olması hem de elektrik, elektronik, elektro-hidrolik gibi pek çok uzmanlık alanının bir arada ve klas kurallarına uygun kullanılma mecburiyeti ile üretimi uzmanlık ve tecrübe isteyen bir takımdır. Hidrolik kısımların yanında dümen açı göstergeleri, bir kaç farklı tipte kumanda konsolları, alarm üniteleri vs. ile birlikte set olarak tedarik edilir. Hangi gemi tipine nasıl, hangi güçte bir makine gerektiği, kaç yeke olduğu, yekeler arasındaki bağlantılar, elektronik senkronizasyon, kumanda konsol tipleri ve sayısı, acil durum dümen sistemleri gibi birçok husus müşteri taleplerine göre şekillendirilir ve bir sistem dizayn edilir. Bu sistemi dizayn edebilmeniz için de sizin ve birlikte çalıştığınız çözüm ortaklarınızın yukarıda saydığım tüm uzmanlık alanlarına hakim ve tecrübe sahibi olmanız şarttır. Bu sebeple ırgatlarda da olduğu gibi dümen makinelerinde de markalaşma hayati önem taşımaktadır. Güvenmediğiniz bir kaptana geminizi emanet etmeyeceğiniz gibi güvenmediğiniz bir markanın dümen makinesini de geminize koymazsınız.      


Avrupa Pazarında Markalaşıyoruz
Denizsan olarak 90’lı yılların sonundan 2010 yılına kadar çeşitli sebeplerle fabrika faaliyetlerimiz gayet durağandı. Üretime hiç bir zaman ara verilmedi fakat şirketin diğer faaliyet alanı olan armatörlüğe ağırlık verildi. 2010 yılından itibaren ise tekrar fabrikamızı gerçek manada faal hale getirmek için çalışmalara başladık. Yeni ürünler, mevcut ürünlerin daha rekabetçi hale getirilmesi, yurt dışı pazarlarına müdahil olma gibi hususlarda yatırımlar yaptık. 2014 yılını bu yatırımların yavaş yavaş meyvelerini toplamaya başladığımız yıl olarak değerlendirebiliriz. Pek çok tersane, dizayn firması ve armatörün “maker list”lerine girdik. Daha önce teklif dahi veremediğimiz sistemlerle alakalı ciddi kontratlar yaptık. Norveç bandıralı üç adet feribotun rampa ve vizör kapaklarının hidrolik otomasyon sistemlerini yaptık örneğin. Birini teslim ettik şu an Norveç’te çalışıyor. Keza bu gemilerin güverte makinelerini de tedarik ettik. Daha önce Norveç pazarı bizim için bir hedef iken şimdi özellikle tercih edilen bir firma olma yolunda ilerliyoruz. 2015 yılında Avrupa pazarında markalaşma ve pazar payımızı arttırma çalışmalarımız sürecek. Keza yeni ürünler de piyasaya sürmek için de çalışmalar yapıyoruz.

Gemi Yardımcı Makinelerinde Doğru Seçim
Ömür Karataş  
Ortech Marine A.Ş. Genel Müdürü


Her sistemde olduğu gibi, gemilerde bulunan yardımcı makineler, işin büyük bölümünü üstlenir. Yardımcı makinelerin bulundukları yerleri ve yaptıkları işleri sıralarsak, yardımdan ziyade esas yükü çektiği gibi günde 24 saat çalıştıkları halde, ‘bana mısın’ demeden işlerine devam eder.
Geminin 7/24 elektrik ihtiyacını karşılayan yardımcı makineler limanda ve demirde tek başına çalıştığı gibi seyirde ana makinenin shaft’ından hareket alan  shaft jeneratörüne görevi devreder ve biraz olsun dinlenmiş olur.
Manevra öncesi ana makineyi çalıştırmadan her iki Diesel jeneratör güçleri paralellenerek arttırılır. Manevra için gerekecek enerji gücü arttırılarak, makinenin soğutma, yağlama ve yakıt pompaları çalıştırılarak, ırgatlar ile demir alma ya da halat bağlama operasyonlarına, enerji üretir. Ana makine çalıştırılmadan önce torna çark yapacak elektrik motorunun enerjisini sağlar.
Manevra yorgunluğunu üzerinden atmak için derin soluk almak üzere; koltuğuna yığılan denizcinin temiz ve kuru klima havasını veren ünitenin enerjisi onlardan sorulur. Soğutulmuş yiyecekleri ve malzemelerin yerleştirildiği soğutmalı yük konteynerlerinin soğutma sistemlerinde gemi yardımcı makinelerinin ürettiği enerji esastır.





Gemi yardımcı makineleri yılın her günü durmaksızın çalıştığı halde yardımcı makine diye adlandırılır. Genelde Marine gas oil adında ince yakıt denilen motorin yakıtı kullanır. 
Dört zamanlı diye bahsedilen diesel makineler 600 rpm-1000 rpm ve 1500 rpm olarak seçilen devirlerde çalışır. Yardımcı dieselin seçimindeki kriterler çok önemlidir. Maksadına uygun seçilmeyen dieselin yakıt bedelini gemi hurdaya ayrılana kadar kiracı ya da armatör öder. Çevreye fazladan yaydığı karbon dioksit de boşuna çevre kirliliğine neden olur.
Diesel jeneratörlerin kullanma amacına göre geminin inşasında seçilmesinde maliyetleri önemli rol oynar. Geminin inşa maliyetinde, ana makineden sonra etkin bir değere sahip olan yardımcı makinelerin yatırım maliyetinin düşük değerde olması için pazarlama tekniklerine sıkıştırılması yanlış makine seçimine neden olabilir. Bunun için otoritelerin, mevzuatlarında geminin enerji ihtiyaç hesaplamasında jeneratör diesellerinin güç seçimleri için kural ve yaptırımlar koyması gerekebilir.
Yardımcı makinelerin kullanma amaçlarına uygun enerji hesaplarına göre seçilmesi gerekirken operasyon aralıkları dikkate alınarak sayıları belirlenmelidir. Şöyle ki, limanda ve demirde bekleme anında gereken enerji (KW/h olarak) dikkate alınarak diesel jeneratörün gücü belirlenir. 
Geminin manevrada ve seyirde gereken maksimum enerji ihtiyacı hesaplanarak, minimum enerji ihtiyacını karşılayan jeneratörlerden kaç adet gerekli olduğu ortaya çıkarılırsa, boşuna çevre kirliliğine neden olacak diesellerin seçilmesi önlenmiş olur. Ayrıca boşuna yakıt harcamanın da önüne geçilebilir. Bu amaçla günümüz yeni gemi inşaalarında yardımcı makineler diye tanımlanan diesel jeneratörlerin kapasiteleri küçük seçilerek, sayıları arttırılmıştır.
Bir gemide; sayıları dördü-beşi bulan Diesel jeneratörlerin yanı sıra daha düşük kapasitede olan acil durum (emergency) jeneratör dieselini, liman ve demirde bekleme durumunda, harbour mode adı altında liman dieseli olarak çalıştırma seçeneği olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bu durumda, bir gemiyi yılda yaklaşık 200 gün seyir, 165 gün liman ve demir süresi olarak ele alırsak, sadece her seferinde iki saatlik manevra süresince iki ya da üç misli güce ihtiyaç olduğu göz önünde bulundurulduğunda, olduğundan fazla güçte yanlış seçilen yardımcı makineler, gemi operasyon maliyetinde boşa harcanan yakıt değeriyle önemli rol oynar.

Ortech Marine A.Ş.
Tuzla Alize İş Merkezi’nde yer alan Ortech Marine A.Ş., gemilerin mekanik ve elektronik otomasyon sorunlarına doğru ve yerinde çözüm sağlayan bir mühendislik şirketi olarak deneyimli baş mühendislerden kurulu bir organizasyona sahip. 
Gemi ana makinelerinde MAN, MaK, Wartsila markalarda deneyimli baş mühendisleriyle danışmanlık ve süpervizörlük hizmeti veren firma, ana makinelerin onarım ve overhaul’lerini yapıyor ve yedek parçalarını temin ediyor. Firma ayrıca Liebherr ve Hagglunds gemi kreynlerinin her türlü otomasyon ve hidrolik yedek parça ve onarım ihtiyaçlarını karşılıyor. Yardımcı makinelerde ise MaK, MAN, Yanmar, Caterpilar, MTU ve Cummins diesellerinin  onarım ve overhaul’lerini yapan ve yedek parçalarını temin eden firma, Moliva isimli kuru yük gemisinin teknik yönetimini de yürütüyor.



 

R E K L A M

İlginizi çekebilir...

Türkiye Limancılık Sektörü 2019 Raporu Yayınlandı

Türkiye'deki limancılığın gelişmesi için doğru politikaların oluşturulmasına katkı sağlayan ve uluslararası platformlarda ülke limancılığını temsi...
26 Şubat 2020

Fuarın Ardından: Türk Denizcilik Sektörü GSYH'ye 22 Milyar Dolar Katkı Sağlıyor

Exposhipping Expomaritt İstanbul 15. Uluslararası Denizcilik Fuar ve Konferansı kapsamında UBM'in global denizcilik markası Seatrade işbirliği ile...
26 Haziran 2019

Gemi Boyaları: Gemi Tamirinde Sujeti Uygulamaları ve Gelişen Boya Sistemleri

Gemilerde uygulanacak koruyucu sistemlerin başında gelen boya uygulamaları iki ana kısımdan oluşmaktadır....
29 Mayıs 2018

 
Anladım
Web sitemizde kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerez (cookie) kullanılır. Daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız...

  • Boat Builder Türkiye
  • Çatı ve Cephe Sistemleri Dergisi
  • Doğalgaz Dergisi
  • Enerji ve Çevre Dünyası
  • Su ve Çevre Teknolojileri Dergisi
  • Tesisat Dergisi
  • Yalıtım Dergisi
  • Yangın ve Güvenlik
  • YeşilBina Dergisi
  • İklimlendirme Sektörü Kataloğu
  • Yangın ve Güvenlik Sektörü Kataloğu
  • Yalıtım Sektörü Kataloğu
  • Su ve Çevre Sektörü Kataloğu

©2024 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.