İçeriğe geç
Tersane Dergisi

Kategoriler

Dergi

Abonelik

Gemi İnşaa Sanayii Yeniden Canlanacak...

24. Sayı (Mart 2012)

Gemi İnşaa Sanayii Yeniden Canlanacak...

Uğur Doğan ugurdogan@b2bmedya.com Gemi inşaa sanayiinde yaşanan durgunluğun sebebi, herkesin malumu olduğu üzere, dünya genelinde deniz ticaretinde yaşanan düşüş.

Oldukça zor geçen 2011 yılının ardından 2012’ye yönelik ilk izlenimler de çok olumlu değil. Hatta Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan’ın bir konuşmasında bahsettiği gibi 2012’nin daha zor geçmesi bekleniyor. Kalkavan’ın aynı konuşmasında söylediği gibi bu krizden çıkış için önemli adımlardan biri de devlet desteği.

Devlet desteğinin önemi, geçtiğimiz günlerde düzenlenen bir başka toplantıda daha gündeme geldi. TOBB Türkiye Denizcilik Meclisi’nin toplantısında, sektöre sağlanacak devlet teşviklerinin, gemi inşaa sanayiinin ayakta durabilmesi, tersanelerin yeni işler alarak çalışır durumda olabilmesi ve uluslararası pazarda kalitesiyle bilinen Türk gemilerinin üretilmeye devam edilebilmesi için hayati önem taşıdığı belirtildi.

Dergimizin bu sayısında yer alan röportajlardan birini, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü Yaşar Duran Aytaş’la gerçekleştirdik. Röportajda devlet desteği ile ilgili sorularımızı da yanıtlayan Aytaş, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine adaylık sürecinde olması ve Gümrük Birliği’nde yer alması nedeniyle sektöre açıktan destek yapılamadığını belirtiyor. Avrupalıların birçok alanda gemi inşa sektörüne gizli destekler sağladığına dikkat çeken Aytaş, Türkiye’nin de benzer çalışmalar yapması gerektiğini ve Türk gemi inşaa sanayiinin mutlaka yaşatılması gerektiğini söylüyor. Aytaş, sektördeki durgunluğun da deniz ticaretinin açılmasıyla aşılacağını belirterek, 2013 yılı sonu itibariyle krizin tamamlanmasını ve sektörün yeniden zirveye çıkmasını umduklarını dile getiriyor.

Dergimizdeki bir diğer röportaj konuğumuz olan RINA Türkiye ve Karadeniz Ülke Müdürü Massimo Sanquerin de yine umut dolu söylemlerde bulunuyor. Gemi Endüstrisinin hep bir sinüs eğrisini takip ettiğini, bazı dönemlerde zirve yaparken bazı dönemlerde düşüşe geçtiğini söyleyen Sanquerin, “Türkiye’nin coğrafi konumu, tersanelerin kabiliyeti ve mevcut imalat fiyatları göz önüne alındığında, Türkiye’de gemi sektörünün yeniden büyüyeceğini beklemek yanlış olmaz.” diyor.

Önümüzdeki sayıda görüşmek ümidiyle…

Uğur Doğan
ugurdogan@b2bmedya.com

İlginizi çekebilir

Tümü
Reklam
340x250 piksel Reklam Alanı