İhraç Gemi Siparişleri Düşüyor
Tersanelerde yaşanan sorunlar nedeniyle gündeme gelen "tersanelerin kapatılması" düşüncesi sektörün imajını yurtdışında olumsuz etkiledi ve yurtdışından gelen gemi siparişlerinde düşüş yaşandı. Son 6 ayda Türkiye genelinde tersanelere sadece 3 ihraç gemi siparişi verilirken, geçtiğimiz yıl aynı dönem içerisinde 6 gemi siparişi verilmişti. Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Géza Dologh, yurtdışında ülkenin adının duyurulması anlamında önemli çalışmalara imza atan gemi inşa sanayini zor günlerin beklediğini, "tersaneler kapatılsın" düşüncesinin ardından ihraç gemi siparişlerinde düşüş yaşandığını söyledi. Türkiye'nin bu konuda dünya sıralamasında 8. sırada bulunduğunu, ancak olumsuz düşüncelerin ardından bu başarıyı kaybedebileceğini ileri süren Dologh, "Gemi inşa sanayi, 2004 yılından beri altın günlerini yaşıyordu. Tersanelerin 2012 yılına kadar dolu olduğu bildiriliyordu. Ancak, tersanelerin kapatılmasının gündeme gelmesi sonucu yurtdışından alınan siparişlerde düşüş başladı. Dış siparişlerden önemli döviz girdileri sağlanıyordu. 2007 yılında haziran ayı sonu itibariyle kesin sözleşmesi yapılan 72 gemiden 6'sı yurtdışına gönderildi. 2008 yılında ise 103 gemiden sadece 3'ü yurtdışına gönderildi. Denizcilik sektöründe özellikle yurtdışında yakaladığımız başarılı grafiği kaybetmememiz gerekiyor. Ayrıca, işsizliğe çözüm arandığı bir dönemde alınan bu tür yanlış bilgilere dayalı önlemler işsizliğin daha da artması gibi önemli bir sorunu da beraberinde getirecektir" diye konuştu. Gemi adamı açığı artıyor Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Geza Dologh, sektörde büyük oranda gemi adamı açığı yaşandığını, sorunun giderilmesi için denizcilik eğitimi veren okul sayısının artırılması gerektiğini söyledi. Dologh, hızla büyümeye devam eden denizcilik sektörünün, iyi eğitilmiş personel sorunu ile karşı karşıya olduğunu belirtti. Sektörün, büyük oranda zabitan sıkıntısı yaşadığını anlatan Dologh, günümüzde gemi adamı açığının 7 bin civarında bulunduğunu ve en çok ihtiyaç duyulan personelin ise kaptan, başmühendis, güverte ve makine zabitleri olarak sıralandığını kaydetti.
İlginizi çekebilir... IC100 Listesinde 4 Basamaklık Yükseliş: Hareket Globalde Güç KazanıyorTürkiye'nin ağır yük kaldırma, proje taşımacılığı ve yük mühendisliği alanında dünya çapındaki lider firmalarından Hareket, uluslararası alandaki ... Ukrayna, Türkiye İş Birliğinde İnşa Edilen İkinci Korvetini Denizle BuluşturduTürk tersanesi STM tarafından İstanbul'da inşa edilen ve ismini 17. yüzyılda Rus Çarı Petro'ya karşı savaşan Ukraynalı lider Hetman Ivan Mazep... Denizlerde 99 Yıllık Bağımsızlık! Türkiye Kabotaj Hakkını KutluyorTürkiye'nin denizlerdeki tam bağımsızlığını ve ekonomik egemenliğini simgeleyen 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, bu yıl 99. kez kutlanıyor.... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.