
İTÜ Denizcilik Fakültesi mezuniyet töreni, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nda İstanbul Teknik Üniversitesi Tuzla Yerleşkesi’nde gerçekleştirildi. Bir YDO simgesi olan boru-trampet ekibi davetlileri karşılayarak büyük alkış topladı.
Ulaştırma ve Alt Yapı Bakan Yardımcısı Müh. Durmuş Ünüvar, İTÜ Rektörü Prof. Dr Hasan Mandal ve İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özcan Aslan tarafından deniz şehitleri anısına denize çelenk bırakılmasının ardından mezuniyet törenine geçildi.
İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özcan Aslan;
“Değerli Bakanım, Büyükelçim, Rektörüm, Kaymakamım, Belediye Başkanım, Oda Başkanlarım, Sivil Toplum Kuruluşlarının değerli Başkan ve Yöneticileri, saygıdeğer Hocalarımız, sektörümüzün değerli temsilcileri, değerli konuklar, sevgili mezunlarımız, 2025 yılı mezuniyet töreni için İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi’ne hoş geldiniz,
Sevgili 2025 mezunlarımız, Bugün burada, sizlerle birlikte olmaktan büyük bir mutluluk ve gurur duyuyorum. 4 yıllık zorlu bir eğitimle alacağınız diplomanın içinde, bu fakültenin size kattığı iyi bir eğitim, güçlü bir vizyon, İTÜ’lü olmanın ve Denizcilik Fakültesi mezunu olmanın verdiği özgüven, kardeşlik, dostluk, emek ve alın teri var. Sizler, denizcilik camiamızın en yeni ve en sağlam halkası oldunuz.
Bizler de yüz yılı aşkın geçmişi olan bu fakültede, her halkanın daha da güçlü olması için büyük bir özveri ile çaba gösteriyoruz. Bu dört yıl boyunca, fakültedeki birçok değişiklik ve yeniliğe tanıklık ettiniz:
Yerleşkemizin günden güne yenilenmesine,
Eski yatılılık binasının yıkılıp yerine Tayfun Günerhan Sosyal Binası’nın yapılmasına;
14 değerli bağışçımızın katkılarıyla yapılan Denizatı Eğitim Binamızın yükselişine;
Futbol sahasının yapılışına; dünya çapında filika ve denizde canlı kalma merkezinin yapılışına; yüzme havuzumuzun yenilenmesine;
Seyit Onbaşı gemisinin rıhtımımıza yanaşmasına;
Mentörlük ve etüd merkezi açılışına;
Köprüüstü, makine dairesi, ve GMDSS ve tanker simülatörlerimizin yenilenmesine,
Fakültenin birçok altyapı ve olanak kazanmasına ve
İstanbul Teknik Üniversitesi’ne yakışan ve her geçen gün yükselen bir fakülte olmamıza tanıklık ettiniz.
Fakültemizde düzenlenen ulusal ve uluslararası düzeyde birçok konferans, seminer ve çalıştaya tanıklık ettiniz.
Fakültenin akademik olarak günden güne hem İTÜ içinde, hem de uluslararası alanda yükselişine tanıklık ettiniz.
Fakültemiz bölümlerinin puanlarındaki hızlı yükselişe tanıklık ettiniz.
Türkiye’nin ve Dünyanın önde gelen denizcilik firmalarının sizler için fakültemize gelişine tanıklık ettiniz.
Rektörümüz başta olmak üzere, üniversitemiz yönetiminin ve denizcilik camiamızın sürekli yanımızda olmasına, fakültemiz ve sizler için kenetlenmesine tanıklık ettiniz.
Fakültemizin bu dönüşümüne katkı veren camiamızın her paydaşına ayrı ayrı teşekkür ederim.
Sevgili gençler, denizcilik sadece bilgi değil; cesaret, disiplin ve vizyon da ister. Sizler dört yıl boyunca bu alanın hem bilimsel hem de mesleki yönlerini başarıyla tamamladınız. Artık sizler, sadece birer öğrenci değil, denizlerin gerçek yol göstericileri, küresel ticaretin taşıyıcıları ve Türk denizciliğinin geleceğisiniz.
Değerli Velilerimiz,
Evlat yetiştirmek dünyanın en zor işi, onları türlü mücadelelerle bu günlere getirdiniz. Ne mutlu sizlere ki, evlatlarınız burada, bembeyaz üniformaları ile geleceğe umutla bakıyorlar. Evlatlarınız bu kampüsten içeri sizin ailenizin bir parçası olarak girdiler, burada aldıkları eğitim ile denizcilik ailesinin de en güçlü ve en değerli parçası oldular. Evlatlarınızın her biri birer cevher idi, burada MÜCEVHER oldular. Kıvılcım geldiler, ATEŞ oldular. Damla geldiler, DENİZ oldular. Şimdi gurur duyma zamanınız, böyle kıymetli evlatlar yetiştirdiğiniz için sizleri tebrik ederim.
Sevgili 2025 dönemi mezunlarımız,
Artık mezun olup, dünya denizlerine açılma gününüz geldi. Atatürk’ün çizdiği rotada ilerleme zamanıdır. Üniformalarınız kadar bembeyaz yarınlarınız olsun. Pruvanız neta olsun, Allah Selamet versin.”
İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Av. Kapt. Çağlar Coşkunsu;
“Protokolün ve tüm misafirlerimizin hoşgörüsüne sığınarak konuşmama sevgili 2025 mezunlarımızı ve onları yetiştiren ailelerini tebrik ederek başlamak istiyorum.
Bakanım, İTÜ rektörüm,
2025 yılı mezuniyet törenimize hoş geldiniz. Mezuniyet törenlerimiz sadece yeni mezunlarımız için değil Yüksek Denizcilik Okulu’nun tüm mezunları ve fakültemiz için de çok önemli bir gün. 1909 yılında başlayan uzun tarihimizde bir adım daha yürüyerek denizciliğimize yetkin, donanımlı zabitler, mühendisler ve geleceğin lider denizcilerini kazandırdığımız kutlu bir an.
2 Temmuz 1996 tarihinde bu kürsüde mezuniyet törenimde dönemim adına konuşmuştum. Bugün mezunlar derneğimizin başkanı olarak bu konuşmayı yaptığım için çok mutluyum ve heyecanlıyım. 29 yıl önce yaşadığım heyecanı genç mezunlarımızda görüyorum.
Başkanlık görevine seçilmemden önce, 1992 mezunumuz Kaptan Ufuk Teker’in başkanlığında yönetimde dört yıl genel sekreterlik görevi yaptım. Bu yıllar boyunca başkanımız Ufuk Teker’in liderliğinde öncelikli amaçlarımızdan biri fakültemizi sevgili öğrencilerimizin layık olduğu bir kampüse kavuşturmaktı.
Cömert mezunlarımızın ve mezunumuz olmasa da fakültemizin değerini takdir eden armatörlerimiz ve iş adamlarının, yardımsever kişilerin desteğiyle ve sayın dekanımız Özcan Arslan’ın kılavuzluğunda olağanüstü çabalarla bugün kampüsümüz yepyeni bir çehreye kavuştu. Yurt binasıyla başlayan herkesin elbirliğiyle bir tuğla koyduğu süreç büyüyerek bugünlere geldi. Emeği geçen, katkıda bulunan herkese minnettarlığımı sunmak istiyorum.
Kampüsümüzün yenilenmesine ilişkin en büyük adımı atan 1952 mezunumuz Altay Altuğ’u bu vesileyle anıyorum. Altay Altuğ her zaman okulumuza ve mezunlar derneğimize yardım eden yüce gönüllü bir denizciydi.
Yüksek Denizcilik Okulu bizim mezunlarımıza her zaman yol gösteren bir deniz feneriyken Altay Altuğ ve buraya bir taş koyan her bağışçımız bu fenerin ışığıdır. Daha sonra Tayfun Günerhan binası ve Denizatı Binası, çok değerli bağışçıların desteğiyle gerçekleşti, kendilerine her zaman minnettarız.
Denizatı Binasını bize kazandıran çok değerli bağışçılar, bizim kahramanlarımızın isimleri binanın panosunda atamızın ve Hamit Naci’nin portresiyle birlikte yaşayacaktır. Fakültemizde çalışmalarımız henüz bitmedi bağışçılarımızın desteği ve rektör hocamızın liderliğinde ve dekan hocamız Özcan Arslan’ın yol göstermesiyle fakültemizdeki yenileme ve dönüşümü önümüzdeki yıllarda tamamlamak istiyoruz.
Sevgili mezunlarımız bugün burada sizler için toplandık ve size izin verirseniz değerli aileleriniz buradayken seslenmek istiyorum.
Kampüsümüzdeki değişime en yakından siz yeni mezunlarımız ve öğrencilerimiz tanıklık ettiniz, hiç tanımadığınız ağabeyleriniz ve ablalarınız sizlerin daha iyi şartlarda okumanız için ellerinden geleni yaptılar ve yapmaya devam edecekler.
Sizler her şeyin en güzeline layıksınız, bizi birbirimize YDO ruhu bağlamaktadır, bunu hiçbir zaman unutmayalım, önünüzdeki uzun hayat yolculuğunda YDO ruhu size birçok yol arkadaşı kazandıracaktır. Birlikte sevineceğiz, çalışacağız ve bu ruhu hep içimizde yaşatacağız.
İTÜ Denizcilik Fakültesi mezunları olarak Türk denizciliğini Türk ya da yabancı bayraklı gemilerde temsil edeceksiniz. Hepinizin gemilerde çalışmasını ve tecrübe kazanmasını diliyorum. Gemilerde çalışmanın zorlukları yanında erdemini damarlarında hisseden, gemi kaptanları ya da başmühendisleri olarak kariyerinin sonuna kadar çalışmayı tercih edecek arkadaşlarınız olacaktır, denizde yeterli tecrübeyi edindikten sonra bu tecrübelerini başka alanlarda değerlendirecek arkadaşlarınız ise Türk denizciliğinin Türkiye’de ve dünyada lider kişileri olarak, Aranızdan, bakanlar, armatörler, kamu hizmetinde ve şirketlerde çalışan yöneticiler, müdürler, brokerler, sigortacılar, acenteler, yeni teknolojilere imza atan mühendisler, kılavuz kaptanlar, avukatlar, akademisyenler ve daha sayamadığım birçok meslekte insanlar çıkacaktır. Denizde yeterli tecrübe edinmeniz size çok büyük katkılarda bulunacaktır.
1996 yılında mezun olurken o zaman tek kutuplu hale gelen dünyada, tarihin sonunun geldiği ve bilgi çağının başladığı söyleniyordu. İnternet kamusal kullanıma yakın zamanda açılmış ve küresel bilgi paylaşımı başlamıştı. 29 yılda gelişmelerin hızına yetişmek dahi mümkün olmadı, bugün yapay zeka ve sosyal medyanın yaygın kullanımıyla dijital algoritma çağını yaşadığımız söyleniyor, kimilerine göreyse bilgi aşırılığı ve enformasyon kaosu çağındayız, her nasıl adlandırırsak adlandıralım hakikatin göreceleştiği ve kimi zaman önemsizleştirildiği bir dönemde olduğumuz tartışılıyor.
Peki denizlerin zor şartlarında gemilerde çalışmanın bununla ne ilgisi var? Çünkü denizde gerçekler göz ardı edilemez, eğer hava raporunda fırtına varsa üzerini çizerek sakin denizlerde seyredeceğinizi yazmanın bir faydası yoktur, yangın tüpleri kontrol edilmezse yangında geminin kurtulamayacağı açıktır, filika talimi yapmazsanız sonuçları felaket olabilir ve ancak gerçekleri tespit ederek ve anlayarak geminizi sağ salim limana getirirsiniz.
Bizler bir gemide kader birliği eden denizcilerle bazen canımızı riske atarak fedakarca çalışıyoruz, sizi yarın bir gün karada güçlü yapacak bu tecrübedir, gerçeğin anlamını ve değerini bilmektir. Çünkü hangi çağda olursak olalım içinde bulunulan durumu doğru değerlendiren ve gerçekleri okumayı bilen kişiler başarılı olur. İşte sizler bu bilinçle, iki çok büyük geleneğin Yüksek Denizcilik Okulu ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nin birleşmesiyle kazandığınız, kökü fakültemizden salınan bilginizle ve kazanacağınız tecrübelerinizle Türk denizciliğinde ve yaptığınız her işte başarılı olacaksınız. Size güveniyoruz.
Biz bilgimizi tecrübemizi sizlerle paylaşmaya hazırız, kimi zaman size çok öğretici bazen eleştirel bir dil kullandığımızın farkındayım ancak Türk gençliğinden, sizlerden her zaman çok şeyler öğrendiğimizi de bilmenizi isterim, sizlerle fırsat bulup yaptığım her konuşmada sadece ne kadar donanımlı olduğunuzu değil vicdanınızın sağlamlığını ve içinizdeki iyiliği gördüm, bunu koruyun ve kariyeriniz ne olursa olsun mutlu olun, bizde size her şey için çok teşekkür ederiz.
Değerli mezunlarımız sizlere gemilerde çalışmayı öğütlerken, sizleri yalnız bırakmayacağız.
Bunca zor şartlarda çalışacak sizler ve şu an dünya denizlerinde Türk bayraklı gemilerde görev yapan denizcilerimizin elinden yıllarca önce alınan sosyal güvenlik güvencesi içinde yıpranma payı olarak bilinen hakkın tekrar verilmesini ve yabancı bayraklı gemilerde çalışan denizcilerimizin sosyal güvenlik haklarına kavuşması için çalıştığımızı bilmenizi istiyorum. Aynı zamanda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız da bu gayretlerimize destek vermektedir, kendilerine ve burada bulunan Sayın Bakan Yardımcımız ve Değerli Dönem Arkadaşım Durmuş Ünüvar’a çok teşekkür ediyoruz. Günümüz gerçeklerine uygun yeni bir deniz iş kanununun tartışılması ve yasalaşması için de odalarımız ve diğer sivil toplum kuruluşlarıyla görüşerek tartışarak elimizden ne geliyorsa yapacağız.
Sizler de sivil toplumun, sivil toplum kuruluşlarının gücüne inanın lütfen, zaten kampüsümüzün değişimine baktığınızda, depremde bir yürek olduğumuzda bunu gördünüz ve yaşadınız, mezunlar derneğiniz her zaman sizin yanınızda olacaktır, ağabeyleriniz, ablalarınız her zaman yardımınıza koşmak için yarışacaktır. Sizlerin de aynı duygularla mezunlar derneğinizin, kardeşlerinizin, ağabey ve ablalarınızın yanlarında olacağından eminim.
Bugün Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, Cumhuriyetimizin denizlerdeki bağımsızlığını tescil ettiğimiz bayramdır. Ulu önder Atatürk, denizciliği bir milletin bağımsızlığı ve ekonomik gelişimi için vazgeçilmez bir unsur olarak görmüştür.
“Denizciliği Türk’ün büyük milli ülküsü olarak düşünmeli ve onu en kısa zamanda başarmalıyız” sözüyle, Türkiye’nin denizlerde güçlü ve etkin bir varlık göstermesi gerektiğini vurgulamıştır. Bugün bizlere düşen görev, Atamızın önümüze koyduğu ilkeleri ve hedefleri yaşatmaktır.
Son sözlerime gelirken, 1 Temmuz 1925 doğumlu 1948 yılı mezunumuz Kapt. Refik Akdoğan’ın 100. doğum gününü kutluyorum. Bugün onu burada aramızda görmek isterdik ancak sıcak yaz şartlarında kendisini yormak istemedik. Ben öğrenciyken bizlere İngilizce gemicilik dersi vermişti, camiamız için her zaman çalıştı, üretti, kendisinden çok şey öğrendik minnettarız. Doğum gününüz kutlu olsun Refik ağabeyimiz.
29 yıl önce Ufkumuz her zaman aydınlık rotamız umut olsun demiştim, değerli kardeşlerim ufkunuz her zaman aydınlık rotanız umut olsun ve yaşamınız mutluluklarla dolu olsun.
Teşekkürler”
İMEAK DTO Meclis Başkanı Başaran Bayrak;
“Bakan yardımcım, büyükelçim, İTÜ rektörü, Piri Reis Üniversitesi rektörü, kaymakamım, Üsküdar Belediye Başkanım, değerli akademisyenler, sevgili gençler, kıymetli veliler ve konuklar, İstanbul Teknik üniversitesi Denizcilik Fakültesi’nin 2024- 2025 eğitim öğretim yılı vesilesiyle bir araya geldiğimiz bu önemli günde İMEAK DTO adına hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.
İstanbul Teknik Üniversitesi geçmişi uzun yıllara dayanan eğitim öğretim deneyimi alt yapısı, nitelikli akademik kadrosuyla uluslararası nitelikte eğitim veren, yurt dışında da saygıyla tanınan güzide bir bilim kurumumuz. Denizcilik Fakültesi de uzun süre sektörümüzün ihtiyaç duyduğu insan kaynağını yetiştiren en önemli eğitim kurumlarımızdan bir tanesi. DTO olarak eğitime yapılan yatırımın ülkeye yapılan en büyük hizmet olduğu bilinciyle denizcilik eğitimine destek verdiği önemli görevlerimizden birisi olduğunu kabul ediyoruz. Aydınlık geleceğimizin fikri, vicdanı hür gençler yetişsin istiyoruz. Ezberleyen değil araştıran, denizcilikte ilkeleri ortaya koyabilecek yeni bir nesil ülkeye kazandırılmasını arzuluyoruz.
İşte bu hedef doğrultusunda ülkemizde mevcut tüm denizcilik okullarımızın talep ettiği ihtiyaçları bütçe imkanlarımızca karşılamaya gayret ediyoruz. Bu kapsamda İTÜ DF’de köprüüstü makine, CM DSS ve sıvı yük yerleştirme simülatörleri ile Tuzla yerleşkesindeki uygulamalı eğitim havuzu için çok önemli bir katlı sağladı.
Ayrıca, İTÜ Doktora öğrencilerine de burs desteğinde bulunduk. Bundan başka sadece 2024 yılında ülkemizde denizcilik eğitimi veren fakülte ve liselerin talep ettikleri ihtiyaçları için 52 milyon 644 bin lira destek sağladığımızı da belirtmek isterim.
Odamızın bundan sonrada denizcilik eğitimine her alanda katkı yapmaya devam edeceğini, denizci millet denizci ülke hedefine ulaşmak için gençliğe ve eğitime desteğini sürdüreceğini huzurlarınızda bir kez daha ifade etmek isterim.
Sevgili gençler; eğitiminizi tamamlayarak hayatınızda önemli bir süreci geride bıraktınız. Ancak bu başarıda ailelerinizin büyük payını hiç bir zaman unutmayın. Her zaman sizin yanınızda oldular, sizi desteklediler. Motive ettiler ve başarınız için büyük fedakarlık gösterdiler. Üzerinizde büyük hakları olan ailelerinizi hayatınızın yeni bölümünde de başarılarınızı gururlandırmaya devam edin.
Bir büyük teşekkürü de öğretim üyelerimizin hak ettiğini düşünüyorum. Akademisyenlerimiz siz daha donanımlı, daha bilgili, daha çok mesleki birikime sahip kılmak için tam dört yıl boyunca emek verdiler. Sizlerin bu emekleri boşa çıkarmayacağına inanıyorum.
Sevgili gençler; eğitim döneminizi tamamladınız ama emin olun asıl büyük eğitim ve mücadele dönemi şimdi başlıyor. Dolayısıyla önünüze hedefler koyun, hedeflere ulaşmak için mutlaka çok çalışın. Yapacağınız her işi zevk ve sabırla yapın. Sahip olduğunuz yetkinliklerin size büyük avantaj sağlayacağına inanıyorum. Bu noktada sadece Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “yalnız bir şeye ihtiyacımız vardır çalışkan olmak” öğüdünü hatırlatmak isterim.
Hepinizin çok iyi denizciler olacağına inanıyorum. Ama hangi mesleği yaparsanız yapın önce iyi insan olun. Hayatta başarı sadece hedeflerinizi gerçekleştirmekle değil, aynı zamanda etrafınızdaki insanlara topluma yardım etmekle de ölçüleceğini hiç bir zaman unutmayın. Size son bir tavsiyem, yaptığınız her işte bulunduğunuz her ortamda vicdanlı ve ahlaklı olmaya özen gösterin.
Adaletli olun, kimseyi ötekileştirmeyin. Cumhuriyet’imizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Bütün ümidim gençliktedir” diyerek bu ülkenin geleceğini sizlere emanet ettiğini her zaman hatırlayınız. İnanıyorum ki sizlerde umutları ve güveni asla boşa çıkarmayacak ülkemizi hep daha iyiye ve daha ileriye taşımak için var gücünüzle çalışacaksınız. Bu duygu ve düşüncelerle hepinizi tebrik ediyor, hayatınızın bu yeni döneminde başarı, sağlık ve mutluluğun her zaman yanınızda olmasını diliyorum. Yolunuz aydın, bahtınız açık, Allah yardımcınız olsun”
2024-2025 eğitim öğretim yılını en yüksek not ortalamasına sahip olarak birincilikle bitiren Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisi Mustafa Samed Çelikel;
“Merhaba, ben de 4 yıl önce bu törende ayakta bekleyen birinci sınıf öğrencisiydim. Bugünkü konuşmamım amacı da birinci sınıfların başlarına geleceklerin farklı bir pencereden bakabilmeyi sağlayabilmek. Söyleyeceklerim biraz yol gösterirse çok mutlu olurum. Bu konuşma kafamda defalarca şekil değiştirdi. İlk hali sadece şikâyet doluydu. Daha sonra şunu fark ettim. Şikâyet etmek hiç bir şeyi çözmüyor. Bugün yapacağım konuşma da bir sitem değil, bir temenni, bir yol gösterme niyetiyle hazırlandı. Çünkü şikâyet etmek ne ikna eder, ne iyileştirir. Şikâyet aslında karanlığa küfür etmek gibidir, oysa sorunu çözmek için bir mum yakmak yeterlidir.
Benim okula başlar başlamaz öğrendiğim ve fark ettiğim şey şuydu: insanın kişisel eğitimi bir başkasına veya bir kuruma bırakılamayacak kadar değerli bir şeydir. Çünkü eğitim sadece bilgi vermek değil, erdemli özgür ve yaratıcı bireyler yetiştirmektir. Biz çoğu zaman bilgiyi ezberleyen, eleştirmeyen, sorgulamayan, sadece uyum sağlayan olarak geçiyoruz. Zorlama, şablonlara dayalı bir eğitimle insanı insan yapan yaratıcılık, merak ve özgürlük törpüleniyor.
Ama üzülmeyin bu her zaman böyle değil. Yaşam er ya da geç şu gerçeği öğretiyor. Kimse sizi kurtarmaya gelmeyecek, evet yardım eden eller olacak, yolunuzu aydınlatan vizyonlu insanlar çıkacak. Kardeşleriniz, ağabeyleriniz, ablalarınız, mezunlarınız belki hocalarınız yanınızda duracak ama harekete geçme zamanı geldiğinde bu yolculuk sadece size ait. Kendi kurtuluşunu kişi ancak kendisi yaratır. Çünkü hiç bir şey hak edilmiş değildir. Her şey kazanılmalıdır.
Sevgi mi istiyorsun o zaman yarat onu. Saygı mı istiyorsun öyleyse kendini yükselt. Eğitim mi istiyorsun öğret, kendini öğret, öğrendiğini paylaş. Dönemde yapmaya çalıştığımız şey de bu sene buydu. Yani insan kontrol edebildiğini sahiplenmeli, edemediğini bırakmalı. Ama sorumluğu bir başkasına asla yüklememeli. Sürekli affeden, sineye çeken, susan kişiler olun demiyorum. Tüm bunlara rağmen bu okulun hiç bir yerde olmayan üzerine kitlenmesi ve korunması gereken biricik bir özelliği beni umutlandırıyor. YDO ruhunun her daim canlı kalması. Bu sadece bir okul kültürü değil bu bir aidiyet, bir sorumluluk. Bu ruhun içinde ben zorluklar çektim. Çok acılar yaşadım. Sen de çek sen de yaşayışına yer yoktur. Olmamalıdır da.
Öğrendim, seninle paylaşayım, sen de öğren duruşu vardır. Denizcilik zaten zor bir meslek. İnsanlar için bunu daha da zor hale getirmeye gerek yok. Bu dayanışma hepiniz etrafınıza bakarsınız okula mezunlarımız tarafından yapılan yatırımlar ve katkılardaki kendini somut bir şekilde göstermektedir. Sadece okul için de değil okul dışında da bu desteği görmek, bu ruhu canlı tutuyor. Gemiye gittim, bu mesleği gördüm. Ofis de çalışıyordum bu desteği gördüm, yelken yarışlarına katıldık. Bu desteği gördük. bu yatırımlar vefanın göstergesidir.
Bu okul bizi sadece bir meslek değil, bir duruş da öğretti. Biz de gün geldiğinde vefa borcumuzu bu okula geri ödeyeceğiz. Son olarak ben fikirlerin değil, o fikirlerin kendi bedeninde taşıyan insanların izinden gidildiğine inanıyorum. Aslında biz yıllardır takip ettiğimiz insanın rozetini göğsümüzde gururla taşıyoruz. Mustafa Kemal Atatürk ve onun hatırası. Bu rozet bir süs değil, bir sorumluluk. Bir ilke, bir çağrı. Onun ilke ve inkılaplarından şaşmamalı, şaşanı uyarmalı, karşı çıkana tereddütsüz karşı çıkmalıyız. Çünkü fikir savunulmazsa silinir ve millet özünü kaybettiğinde sadece bir kalabalık haline gelir. Nietzsche’nin dediği gibi modern insanı evcilleştirdiler önce kurdu köpeğe çevirdiler, sonrada insanı insanın en iyi evcil hayvanına. Bugün güdülmek istemiyorsan kime uyduğunu, neye karşı çıktığını bileceksin. Aydın olmanın bedeli yalnızlıksa eğer o yalnızlıkta bile Atatürk’ün gölgesinde yürümeyi seçeceksin. Aileme ve Atatürk’e teşekkür ederim” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal;
“Kıymetli bakanım rektörümüz, büyükelçimiz, kaymakamımız, belediye başkanımız, kıymetli hocalarımız ve velilerimiz, misafirlerimiz ama bugünü anlamlı kılan sevgili öğrencilerimiz bugün İTÜ’nün 252 yıllık üniversitenin 2025 yılındaki mezuniyet törenlerinin ilkini gerçekleştiriyoruz. Denizcilik Fakültesi okulunun mezunlarını bugün mezun edeceğiz. Başta velilerimizin katılı için yürekten teşekkür ediyorum. Bugün aynı zamanda 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı. 1 Temmuz 1926’dan itibaren bu topraklar, denizlerimizin de milletimizin egemenliğinde olduğu TBMM ‘de ilan edildiği gün. Bu toprakları aynı zamanda denizimizi bize vatan kılan başta Gazi Mustafa Kemal Olmak üzere tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum kendilerine şükran ve sevgilerimizi sunuyorum.
Bugün baktığımız zaman denizcilik mezuniyet ötesinde görüyorlar. Mezunlarımız geleceğin denizciliğine lojistiğini, çevre duyarlılığını ve mühendisliğini şekillendirmek üzere tabi ki büyüklerin deneyimlerinden faydalanıyor ama aynı zamanda geleceği inşa etme noktasında da teknolojiyi inşa etmeye çalışıyorlar. Çünkü İstanbul Teknik Üniversitesi 250 yıllık teknik üniversite olma geleneğinde her zaman geçmişi değil, geleceği şekillendiren bir üniversite olmanın heyecan ve sorumluluğu var.
16 Ağustos tarihinde 7 yıllık TÜBİTAK başkanlığı sonrasında büyük bir heyecanla bu üniversitede rektörlük görevine başladım. 17 Ağustos’ta ilk ziyaret ettiğim, en çok merak ettiğim fakülte burasıydı. Gençlerimize o günden bugüne ziyarette bulundum. Gençlerimizle buluştum. Onların heyecanına ortak olmaya çalıştım. Ramazan da iftar ve sahurlar da birlikte olmaya çalıştım. Ayazağa kampüsünde 25 bin öğrencimiz var. Burası ufak bir kampüs ama burada gelenek var. O geleneği anlamaya ve öğrenmeye, dolayısıyla bir rektör, sadece bir hoca olmak sadece öğretmek değil aynı zamanda öğrenebilmek.
İşte bu bulunduğumuz yer bir aile. Emanet ettiğiniz çocukların İTÜ’nün ailesinin ilk günden ferdi olmaları. Hepsine yürekten teşekkür ediyorum. 1909 yılından itibaren eğitim veren bir okul . 1773 İTÜ. Denizcilik Yüksek Okulu 1909 yılından itibaren yani yüz yılı aşkın süre eğitim yapan ve mezun veren bir okuluz. Bu okul aynı zamanda gemiciliği inşa etme noktasında yakın zamanda mezunlarımızla bir araya geldim. Geleceği konuşurken, yeşil dönüşümü konuşuyoruz. Mavi ekonomiyi konuşuyoruz.
Bu gençlerimiz Türkiye’nin Mavi Vatan’ında yanı zamanda mavi ekonomiye katkıda bulunmak için bu ülkenin kalkınmasında , inşasında mavi ekonomiyi yaşatacak. Bunun için de teknolojiyi araç olarak kullanacak. En çok bağışçısı bulunan fakülte burası. Bir çok mezunumuz yeni binalarda kendilerinin mezun olduğu okulda kendi imkanları ölçüsünde gerçekleştirdiler. Ben mezunlarımıza, bağışta bulunanlara ve bağışa devam edecek mezunlarımıza yürekten teşekkür ediyorum.
Üniversitemiz uluslararası boyutta dünyanın mühendislik ve teknolojide 79’uncu sıradayız. Geçen sene 95’tik. Dünyada itibar görmüş ve nitelikli eğitimde dünya üçüncüsü. Diplomalar ülke sınırı için değil, dünyadaki bütün denizcilik işletmecilerin gerekli olduğu tüm alanlarda geçerli. Oldukça kıymetli. Her bir açıdan zor bir dünyanın içindeyiz. Denizlerin önemi Türkiye açısından çok kıymetli hale gelecek. Mavi ekonomi, yeşil dönüşüm kavramlarını bol bol duyacağız. aynı zamanda yapay zekanın etkisini etkili bir şekilde duyacağız.
Gençlerimiz büyüklere emsal olacak. Bu sektörün dönüşü bu mezunlarımızla olacak. Diğer fakülte mezunlarımızla ast üst etkileşim ve iletişim halinde bunu gerçekleştiriyor olacaklar. Velilerimize kendi çocuklarını bize emanet ettikleri için ben yürekten teşekkür ediyorum. Emanetinize hocalarımızla sahip çıktık. Öğrencilerimize başarılar diliyorum. Bize bu toprakları, bu denizi, mavi vatanı vatan kılma noktasında bize önderlik eden Gazi Mustafa Atatürk’ün sözüyle bitirmek istiyorum. “Hayatta en hakiki mürşit ilimdir fendir” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Durmuş Ünüvar;
Bugün burada ülkemizin en köklü denizcilik eğitim kurumuna mezunu ve mensubu olmaktan her zaman guru duyduğum İTÜ Denizcilik Fakültesi’nin 2024- 2025 öğretim yılı mezuniyet töreninde sizlerle bir araya gelmenin en derin heyecanını yaşıyorum. Bakanlığım adına hepinizi saygıyla selamlıyorum. Zorlu eğitim sürecini tamamlayarak her biri mesleklerinde gelecek vaat eden genç denizciler olarak mezun oldunuz. Bu büyük azim ve ciddi bir kararlılık gerektiren bir süreç. Bu süreçte gösterdiğiniz gayreti büyük bir takdirle karşılıyoruz.
Bugün 1 Temmuz Denizcilik ev Kabotaj Bayramı. Türk denizciliğinin bağımsızlığına ilanı olan 99 yıl önce 1 Temmuz 1926 da yürürlüğe giren kabotaj kanunu ile denizcilikteki kapitülasyonlar kaldırılmış, ülkemiz kıyı ve limanların da her türlü denizcilik faaliyetleri yük ve yolcu taşıması kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetleri verme hakkı yalnızca Türk vatandaşlarına tanınmıştır. Bu kazanım denizciliğimizin bugünlere gelmesinin de temelini oluşturmuştur.
Denizciler her zaman toplumlar ve kültürler arasında bir elçi görevi görmüşlerdir. Bu anlamda denizcilik mesleğinin genç bireyleri olarak üzerinize bir sorumluluk yüklenmekte. Bu sorumluluğun gerekliliğini burada almış olduğunuz eğitimle layıkıyla yapacağınızı üzerine aldığınız denizcilik tarihine gelen bu mirası gelecek nesillere en iyi şekilde aktaracağınızdan şüphemiz yok.
Ülkemiz denizciliğinin ulaştığı seviye ile küresel ekonomi ve Akdeniz havzasındaki deniz ticaretinin önemli bir merkezi ve vazgeçilmez bir koridoru durunda. Denizlerimiz aynı zamanda ana vatanımızın ayrılmaz bir parçası olan mavi vatanımızdır.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Topraklarının ucu deniz olan bir ulusun sınırını, halkının kudreti ve yeteneğinin hududu çizer” sözünden hareketle Türkiye’nin egemenlik alanının kara sınırlarıyla birlikte denizlere de uzandığı topraklarının ayrılmaz bir parçası olan Mavi Vatan’daki hakimiyetin arttırarak denizciliği milli ülkümüz yapma yolunda gerekli adımları Denizcilik Fakültesi’nde edindiğiniz bilgi ve tecrübelerle denizcilik sektöründe önemli roller üstlenecek olan siz geleceğin denizcileriyle birlikte atacağız.
Sevgili mezunlarımız;
Bugün sizleri yeni bir başlangıç noktasına ulaştığınızı görmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Bununla beraber bu mezuniyet bir son değil, aynı zamanda meslek yaşamımızdaki eğitim ve beceri edinme süreci için yeni bir başlangıç. Denizcilik bilgi ve tecrübenin donanım ile bütünleştiği sürekli bir öğrenme ve gelişim mesleği. Mesleğe adım attığınız bugünkü heyecanı sektörde hangi görevde yaparsanız yapın asla yitirmeyin. Denizcilik sektöründe başarıya ulaşmanın sırrı sadece bilgi ve beceriyle değil, aynı zamanda insan ilişkilerindeki başarınızla da ilgili. Liderlik yeteneğinizi geliştirmek, iyi bir iletişime sahip olmak, takım çalışmasına yatkın olmak ve sürekli öğrenmeye açık olmak kariyerinizde sürekli size büyük avantaj sağlayacak.
Denizcilik en kısa sürede en doğru karar verme yeteneği ister. Yaşam biçimi önceliği daima disiplindir. Disiplin ise alışkanlıklardan vazgeçebilme kararlılığı gerektirir. Bir süre sonra yaşam biçimine dönüştüğünü göreceksiniz. Deniz yaşamında edeceğiniz tecrübe ve disiplin alışkanlığı hangi işi yaparsanız yapın size çok büyük avantajlar sağlayacak. Kendinizi iyi yetiştirin. sadece iyi bir deniz çalışanı değil, aynı zamanda iyi bir girişimci, armatör, yatırımcı olmayı hedefleyin. Denizdeki ekonomiyi iyi analiz edin. Stratejiler üretin ve hayal edin. Unutmayın hedefi olmayan gemiye hiç bir rüzgar yardım etmez. Başarısızlıktan korkmayın. Bir gün düşerseniz hızla ayağa kalkarak tekrar deneyin. Başaranlar denemekten vazgeçmeyenlerdir. Başarı hayalleriniz korkularınızdan büyük olduğunda gelir. Kendinize güvenin, hedeflerinizi belirleyin. Azimle çalışmaya devam edin. Başarı emek ve özveriyle bir araya geldiğinde sizi sınırlayan duvarları aşmanın kapılarını da açacak.
Hepiniz birer bayraksınız. Bayrağını hakkıyla dalgalandırın. Asla yere düşürmeyin. Her yaptığınız işte bu güzel ülkemize nasıl faydalı olabilirim diye düşünün. Ülkemizin en büyük gücü sizler yani yetişmiş, nitelikli insan gücüdür. Biz bu güce inanıyoruz. Siz de kendinize inanın. Daima güvenin. Yazar Antoine de Saint-Exupery’in dediği gibi Eğer bir gemi inşa etmek istiyorsanız, insanları çağırıp ağaç getirerek ölçüp biçmeleri yerine öncelikle denizin enginliğini ve güzelliklerini öğrenmelerini ve ona kavuşma arzusu duymalarını sağlayın.
Sevgili mezunlarımız;
Bugün sizin için önemli bir kilometre taşı olan mezuniyet töreninde sizleri tebrik ediyorum. Bir tebrik de öğretim kadrosu ve sizleri yetiştiren ailelerimize teşekkür etmek istiyorum. Sizleri ülkemize, denizlerimize ve mesleğimize olan sevgi ve saygımızla ülkemizi denizcilik sektöründe daha ileri taşıyacağımıza inancım tamdır. Hepinize sağlık, mutluluk ve başarılı bir gelecek diliyorum. Denizleriniz sakin, rüzgarınız kolayına olsun, Allah selamet versin”
Törende sponsorlara teşekkür plaketi takdim edildi
1. Arkas Denizcilik ve Nakliyat A.Ş. – Personel Müdürü Kap. Ferit Gökdeniz
2. Akar Grup – Filo Müdürü Kaptan Gökmen Azaklı
3. ATOMAR – Yönetim Kurulu Başkanı Cihan Torlak
4. ATOTECH – Genel Müdürü ve KOSDER Başkanı Sayın Neslihan Torlak Gönençer
5. BOW Maritime – Operasyon Müdürü Kaptan Ozan Yeşilova
6. Deniz Kılavuzluk A.Ş.(DEKAŞ) – Yönetim Kurulu Başkanı Kap.Ali Cömert
7. GEDEN Lines – Personel Müdürü Kaptan Ayşe Karakoyun
8. YMN Tanker – Şirket DPA Kaptan Muhsin Demir
9. ONN Shipping – Filo Müdürü Kaptan Eyüp Pınarbaşı
10. Beşiktaş Denizcilik – Filo Müdürü Kaptan Adil Kamil Özkan
11. İntegra Sigorta Kurucu Ortağı Murat İleri plaketlerini almak üzere sahneye sahneye davet edildi.
Teşekkür plaketlerinin takdim edilmesinin ardından Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü meslek yeminini yaptırmak üzere Bölüm Başkan yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Gizem Kayışoğlu ve Gemi Makinaları İşletme Mühendisliği Bölümü meslek yeminini yaptırmak üzere Bölüm Başkan yardımcısı Doç. Dr. Burak Zincir sahneye davet edildi.
Bayrak Flama devir teslim töreni
Meslek yeminlerinin edilmesini takiben, İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi 2024-2025 dönemi mezunlarının şimdiye kadar onurla-gururla taşıdıkları, korudukları, şanla-şerefle dalgalandırdıkları, fakülte bayrak ve flamasını, bundan sonra da aynı onurla taşıyacak kardeşlerine, bayrak ve flama devir- teslimi gerçekleştirdi.
2024-2025 İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesinde yer alan çeşitli sportif ve kültürel aktivitelerde bulunmuş olan öğrenci kulüplerine teşekkür belgeleri verildi.
1. Genel Zabit – Göktuğ Yıldız
2. Disiplin Zabiti – Emirhan Fahri Akbay
3. Boru Trampet Kolu Başkanı. – Mazlum Yekzan Sevdinoğlu
4. Boru Trampet Kolu Majör – Salih Efecan Kölemen
5. Boru Trampet Kolu Majör – Tahir Can Ulaş
6. Yelken Kulübü Başkanı. – Arda Çiftçi
7. Kürek Kulübü Başkanı. – Baturay Demir
8. Sosyal Etkinlikler Kulübü Başkanı. – Alperen Demirbaş
9. Kariyer Kulübü Başkanı. – Mustafa Hamdemirci
10. Kişisel Gelişim Kulübü Başkanı. – Emirhan Akdaş
11. Denizcilik Araştırmaları Kulübü Başkanı. – Farma Nur Bayır
12. Denizcilik Tanıtımı Kulübü Başkanı. – Nail Kocaoğlu
13. Denizcilik Teknolojileri Kulübü Başkanı – Hasan Erdem Çelik
14. SeatechInnovators Otonom Gemi Takım Lideri – Şükrü Erdem
15. Futbol Takımı Kaptanı – Görkem Koşar
16. Basketbol Takımı Kaptanı – Emin Karababa
İstanbul Boğaz Komutanlığı Kupasında ORC-B sınıfı 1. lik kupası alan YDO Spirit 1909 takımı adına Arda Çiftçi plaketini Prof. Dr. Zuhal Er’den aldı.
Yelken ve kürek kulübüne plaket takdiminden sonra dereceye giren öğrencilere belgeleri verildi. Ardından diploma töreni düzenlendi. Dereceye giren mezunlara çeşitli denizcilik kuruluşları ve firmalar tarafından ödüller takdim edildi.
Mezuniyet töreni geçiş töreni ile son buldu.