12 Aralık 2024 | HABERLER | 264 kez okundu |
Dünyanın yaÅŸayan ve üreten en eski tersanesi konumundaki Haliç Tersanesi, 569. yılını kutluyor. Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi Ulaşım Grubu iÅŸtiraki Åžehir Hatları bünyesindeki tersanenin kuruluÅŸ yıl dönümü için geleneksel rakam çakım töreni gerçekleÅŸtirildi. Törene Åžehir Hatları Genel Müdürü Güçlü Åženeler ve Åžehir Hatları çalışanları katıldı.
Temelleri 11 Aralık 1455 tarihinde Fatih Sultan Mehmet tarafından atılan Haliç Tersanesi, tüm fonksiyonları durma noktasındayken beÅŸ yıl önce Åžehir Hatları’nın çalışmalarıyla yeniden yaÅŸayan ve üreten bir tersane konumuna kavuÅŸtu. Haliç Tersanesi, Tersane-i Amire’den kalan ve günümüzde faaliyet gösteren en eski tersane olma özelliÄŸini taşıyor. Tarihi tersane 17 Ocak 1851’de ilk anonim ÅŸirket olarak kurulan Åžirket-i Hayriye’ye, yani günümüzdeki ismiyle Åžehir Hatları’na da ev sahipliÄŸi yapıyor. 15. yüzyıldan bu yana geliÅŸerek varlığını devam ettiren kültürel, mimari ve endüstriyel olarak özgün deÄŸerini koruyor.
“YaÅŸayan Bir Tarih Ä°çinde Harika Ä°ÅŸler Yapıyoruz”
Åžehir Hatları Genel Müdürü Güçlü Åženeler, Haliç Tersanesi'nin geleneksel rakam çakım töreninde yaptığı konuÅŸmada, tersanenin 569 yıllık geçmiÅŸinin Türk denizcilik tarihi için çok önemli bir miras taşıdığını vurguladı. Åženeler, “EÅŸi bulunmaz bir mekândayız, eÅŸi bulunmaz bir tarihe ÅŸahitlik ediyoruz. Ne kadar ÅŸanslıyız ki hâlâ faaliyetini sürdüren bir tersane içindeyiz. 569. yılını kutlayabilen dünyada kaç organizasyon var. Ä°ÅŸte bu aile böylesine güzel bir organizasyonun bir parçası. Fatih Sultan Mehmet, Ä°stanbul’u fethettikten sadece iki yıl sonra, bu tersaneyi hayata getirmiÅŸ, Tersane-Amire. 569 yıldır sadece Türkiye’ye deÄŸil dünyaya hizmet etmiÅŸ, dünya denizcilik sektörüne adını yazdırmış. Çok mutluyuz. Bu, mutluluÄŸun yanı sıra bize ilave sorumluluklar da getiriyor. Burayı ayakta tutmak, burayı yaÅŸar halde devam ettirebilmek çok büyük bir sorumluluk. SaygıdeÄŸer BaÅŸkanımız Ekrem Ä°mamoÄŸlu’nun vizyonu sayesinde burası hayatta, burası hâlâ sektöre, insanlara hizmet ediyor. Bu sebepledir ki bugün bizim doÄŸum günümüz, sorumluluÄŸumuzun devam ettiÄŸini bize hatırlatan çok önemli bir gün. Bu bilincin hepimizde olduÄŸunun farkındayım. BaÅŸta ben ve çalışma arkadaÅŸlarımın bu keyfi, bu onuru, bu gururu doyasıya yaÅŸadığını hissedebiliyorum. Nice deÄŸerli usta burada yetiÅŸti ve bu mirası gelecek kuÅŸaklara aktardı. Biz de Åžehir Hatları olarak tarihimize sahip çıkıp korurken, Ä°stanbul’a fayda üretecek projeleri hayata geçirmeye, katma deÄŸer yaratmaya devam ettik, ediyoruz. Bugüne kadar, toplu deniz ulaşımı adına pek çok önemli proje hayata geçti. Åžehir Hatları özelinde hedefimiz tabi ki Ä°stanbul’da deniz ulaşımının kullanımını artırmak, yerli ve yabancı turistin ilk tercihlerinden biri olmak. Ä°stanbul’da yaÅŸayan ve Åžehir Hatları vapurlarına binmeyen kimse kalmamasını hayal ediyoruz. Haliç Tersanesi için ise gerek kurumsal gerek bireysel deniz aracı sahiplerinin ilk tercihlerinden biri olmak istiyoruz. YaÅŸayan bir tarih içinde her gün harika iÅŸler yapıyoruz. Tüm Ä°stanbulluların burayı ve çalışmalarımızı görmesi ve etkilenmesi için gerekli altyapı ve iyileÅŸtirmelerin yapılmasını istiyoruz. Bu doÄŸrultuda çalışmalarımızı daha ileriye taşıyacağımızdan ÅŸüphem yok” ifadelerini kullandı.
Tarihi Miras, Modern Üretim: Haliç Tersanesi
Son yıllarda çok verimli bir dönem geçiren Haliç Tersanesi, bir tersane olmanın ötesine geçerek önemli bir üretim merkezi haline geldi. 2019 yılında üretim kapasitesi sıfırken, canlandırma faaliyetlerinden sonra 63 yeni inÅŸa gerçekleÅŸtirildi. Ayrıca, beÅŸ yeni geminin inÅŸası daha baÅŸlatıldı. Tersanede, üç adet tarihi kuru havuzda, 2019 yılından 2024 yılı Kasım ayına kadar toplam 450 gemiye bakım ve onarım hizmeti verildi. Åžehir Hatları bünyesindeki vapurların periyodik bakımları da burada yapılarak toplu deniz ulaşımının sürdürülebilirliÄŸi saÄŸlandı. Ä°stanbul’un simge vapurlarından PaÅŸabahçe, Kızıltoprak ve Ä°smail Hakkı Durusu, Haliç Tersanesi’nde restore edilerek yok olmaktan kurtarıldı ve yeniden Ä°stanbul halkının kullanımına sunuldu.
İstanbul Gemileriyle Daha Hızlı
Åžehir Hatları ve Haliç Tersanesi, deniz ulaşımını artırma ve sürdürülebilirlik hedefleri kapsamında da önemli projelere imza attı. Åžehir Hatları, 2019 yılında 20 olan hat sayısını 32'ye çıkararak günde 905 seferle yılda 40 milyonu aÅŸkın yolcu taşımaya baÅŸladı. BeÅŸi elektrik hibrit olan toplam 50 Deniz Taksi, Haliç Tersanesi’nde 1,5 yılda üretilerek Ä°stanbulluların hizmetine sunuldu. Ayrıca çevreci Deniz DolmuÅŸlar inÅŸa edilerek toplu deniz ulaşımında bir ilke imza atıldı. DüÅŸük yolcu yoÄŸunluÄŸu olan hatlarda kullanılmak üzere üretilen 33 kiÅŸilik Deniz DolmuÅŸları, Ä°stinye-Küçüksu ve Beykoz-Sarıyer hatlarında hizmet vermeye devam ediyor. Haliç Tersanesi, tarihinden aldığı güçle, Ä°stanbulluların ve toplumun yararına fayda saÄŸlamayı sürdürürken denizcilik mirasını da geleceÄŸe taşımaya kararlılıkla devam ediyor.
R E K L A M