
Koster Filosu Yenileme Projesi Hayata Geçiyor![]()
Gerek armatörlerin gerekse tersanelerin merakla ve heyecanla beklediği “Koster Filosu Yenileme Projesi”, nihayet hayata geçiyor. Projenin başlayacağının müjdesini veren Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla projenin kamuoyu ile paylaşılacağını açıkladı… Hazırlayan: Uğur Doğan Koster Filosu Yenileme Projesi, hem koster sahibi armatörlerin hem de gemilerin yapımında rol almak isteyen tersanelerin büyük heyecanla beklediği bir proje. 2009 yılından bu yana gündemde olan proje başta finansal sıkıntılar olmak üzere birçok sebeple sürekli ertelendi. Ancak geçtiğimiz günlerde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, projenin yakın zamanda başlayacağına dair bir açıklama yapınca sektörde heyecan arttı. Ardından Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan müjdeyi verdi ve projenin önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla kamuoyu ile paylaşılacağını söyledi.
PROJE, ÜÇ BAKANLIĞIN DESTEĞİYLE HAYATA GEÇİYOR “Proje, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, İstanbul KOSTER Denizcilik Yatırım A.Ş. ve Deniz Ticaret Odası işbirliğinde, kamu özel ortaklığı ile başlatılacak. Bu amaçla kurulacak Koster Denizcilik Anonim Şirketi’ne, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yüzde 49 pay ile ortak olacak. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, hurda teşviki ile yaşlı gemilerin filodan ayrılmasını özendirecek. Ekonomi Bakanlığı ise Proje Bazlı Destek Mekanizması ile projeye destek olacak. İlk etapta 20 gemi olmak üzere, 5 yıl içerisinde toplamda en az 100 gemimizi son teknoloji ile yurtiçi imkânlarla yeniden inşa ederek filomuzu güçlendireceğiz.” Bakan Özlü, milli olarak tasarlanacak Türk tipi koster gemilerinin Türk tersanelerinde üretileceğini de vurguladı.
BAKAN ARSLAN: “SON AŞAMAYA GELDİK” “Koster filomuzun yenilenmesi amacıyla 2009 yılından bu yana çalışmalar yürütülüyor ancak finansman konusunda birçok sıkıntı yaşandı. Hükümet olarak bu konuda elimizi taşın altına koyduğumuzu vurgulamak istiyorum. Bakanlığımız çok ciddi bir çalışma yapıyor. Bakanlığımız öncülüğünde, Bilim Sanayi Teknoloji Bakanlığı ve ilgili bakanlıklarla birlikte yeni bir yapı kuruyoruz. Bu çok önemli. Vergisel destek ve istisnalar, direkt finansman desteği ve hurda desteği gibi çeşitli destekleri sağlayacak bir yapı oluşturuyoruz. Bu yapı ile ilgili son aşamaya geldik. İnşallah bunu da Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımlarıyla, bizim öncülüğümüzde; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile birlikte sizlerle ve kamuoyu ile yakında paylaşacağız. Son aşamaya geldiğimizi memnuniyetle ifade etmek istiyorum.” “Bu yeni yapı sayesinde ülkemiz koster filosunu gençleştirmekle kalmayacağız, ilave 30 bin kişilik istihdamın da önünü açacağız” diyen Bakan Arslan, “Ayrıca Türk sahipli yabancı bayraklı birçok geminin de Türk bayrağına geçmesine vesile olacağız” şeklinde konuştu.
KOSTERCİLER NE DİYOR? KOSDER Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kocabaş, yaptığı konuşmada konuyla ilgili şunları söyledi: “Türk koster filosunun yenilenmesi projesi, Koster Armatörleri ve İşletmecileri Derneği’nin en önemli ve üzerinde yıllardır çalışmalarını sürdürdüğü bir projedir. Bilimsel ve yenilikçi yaklaşımıyla çalışmalarına hız kesmeden devam eden KOSDER’in, bu projenin öncü kuruluşu olduğu herkesin malumudur. Geçtiğimiz günlerde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Faruk Özlü ve daha dün Deniz Ticaret Odası Meclis toplantısında Sayın Bakanımız Ahmet Arslan söz konusu projenin hayata geçirileceği müjdesini kamuoyuna duyurmuştur. Huzurlarınızda bizlere desteklerini esirgemeyen en başta Sayın Cumhurbaşkanımıza, Sayın Başbakanımız, Sayın Bakanlarımıza ve ekiplerine, üyelerimize ve emeği geçen bütün Sivil Toplum Kuruluşlarına teşekkür ediyorum. Sürecin başından beri değerli üyelerimizin maddi ve manevi katkılarının başarıya giden yolda bizlere ilave motivasyon kaynağı olduğunu özellikle belirtmek isterim.”
Toplantıda konuşan İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır ise KOSDER’in en önemli misyonunun koster filosunun yenilenmesi olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı: “Sayın Bakanımızın Deniz Ticaret Odası Meclis toplantısında verdiği müjde çok çok önemliydi. Meclis tarihinde, en azından benim şahit olduğum süreçte bu aşamada bir duyuruya ben rastlamadım. Bakanımızın da söylediği gibi bu proje zaten Bakanlar Kurulu’nun kararı ile çıkmış bir çalışma. Şu anda 25 Bakanımızın ve Cumhurbaşkanımızın imzaladığı bir çalışma. Türk Koster Denizcilik Anonim Şirketi adında şirket kurulacak. Yüzde 49’u kamunun, yüzde 51’i denizcilerin. Bunun lansmanını Sayın Cumhurbaşkanımız muhtemelen bu ay sonuna doğru ilgili Bakanlarımızın katılımı ile sektörümüze duyuracaklar. Bu bugüne kadar olabilecek ve bundan sonra da az olabilecek bir gelişme. İnşallah ülkemiz için de hayırlı olur. Hepinize bize verdiğiniz desteklerden dolayı teşekkür ediyorum.” İlginizi çekebilir... Arkas Bunker, DİTAŞ Denizcilik Heyetini İzmir'de AğırladıDİTAŞ Denizcilik yönetimi ve beraberindeki heyet, Arkas Bunker'ın sürdürülebilir denizcilik yakıtı süreçlerini yerinde incelemek üzere İzmir'd... Thales, Europort 2025'te IEC Telecom Standında WaveLINK'i TanıtıyorDenizde "yardımcı-pilot" olarak görev yapacak sistem; GMDSS, LRIT, SSAS ve daha fazlasını sunacak Küresel deniz emniyeti ihtiyacını ve bu alan... Karbosan Genç Ustalar İçin Güvenli Gelecek Atölyesini Hayata GeçirdiMeslek Liselerinde öğrenim gören geleceğin genç ustalarına, güvenli üretim bilinci kazandırmayı amaçlayan sosyal sorumluluk projesi, geleceğin profesy... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.