İçeriğe geç
Tersane Dergisi

Kategoriler

Dergi

Abonelik

Devlet Protokol Yatı Gelecek Yıl Suya İniyor

18. Sayı (Ocak-Şubat 2011)

Atatürk’ün yatı olarak bilinen Savarona’dan sonraki ikinci devlet protokol yatının yapımı, Deniz Kuvvetleri’ne bağlı İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda devam ediyor. Projesi Cumhurbaşkanlığı tarafından geliştirilen ve Türkiye’ye gelen devlet adamlarının ağırlanmasında kullanılacak olan 55 metre boyundaki mega yatın yapımı büyük oranda tamamlandı. 35 milyon dolara mal olan ve 2011’de suya indirilmesi planlanan yatın yapımı, 1999 yılında 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından başlatılmış ve 2001 yılında tamamlanması hedeflenmişti. Ancak yaşanan deprem felaketi nedeniyle proje ertelendi ve ödeneği kesildi. 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in ilgilenmediği proje, 2009 yılında 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül döneminde revize edildi ve maliyeti aşağı çekilen mega yatın çalışmalarına yeniden başlandı.
Geminin güvenlik danışmanlığını yapan İstanbul Gemi İhracatçıları Birliği Başkanı Başaran Bayrak, yatın son teknolojiyle imal edildiğini belirterek, “Bizden yangın güvenliği ve mil hızının artırılması konusunda yardım istendi. Biz de bilgi ve birikimimizi yetkililerle paylaştık. Türkiye’yi temsil adına önemli bir proje.”  şeklinde konuştu.
Sistem ve donanımı Türk mühendisler tarafından geliştirilen mega yat, 1000 beygir gücündeki 2 motorla 20 deniz mili hıza ulaşabilecek ve aynı anda 50 konuğa hizmet verecek kapasiteye sahip olacak. 

İlginizi çekebilir

Tümü
Reklam
340x250 piksel Reklam Alanı